ванкомицин

Терапевтичен клас: антибиотик

Употреби за ванкомицин

Химически клас: Гликопептид

Ванкомицин принадлежи към семейството лекарства, наречени антибиотици. Тя действа като убива бактерии или предотвратява растежа им. Тя няма да работи за настинки, грип или други вирусни инфекции.

Ванкомицин се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За ванкомицин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към ванкомицин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на ванкомицин при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени до момента, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на ванкомицин при пациенти в напреднала възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат свързани с възрастта проблеми с бъбреците, което може да изисква повишено внимание или корекция на дозата при пациенти, приемащи ванкомицин.

Преди да използвате Ванкомицин

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате ванкомицин, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на ванкомицин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на ванкомицин с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на ванкомицин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете ванкомицин само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Ако използвате оралната течност

Продължете да използвате ванкомицин за цялото време за лечение, дори ако се почувствате по-добре след няколко дни. Вашата инфекция може да не се изчисти, ако престанете да приемате лекарството прекалено скоро.

Дозата ванкомицин ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози ванкомицин. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза ванкомицин, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Съхранявайте течността в хладилника, защото топлината ще доведе до разрушаване на ванкомицин.

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка Ви по време и след лечението. Това трябва да гарантира, че колитът се изчиства напълно. Може да са необходими тестове за кръв, урина и слух, за да се проверят нежеланите ефекти.

Правилно използване на ванкомицин

Ако симптомите Ви не се подобрят в рамките на няколко дни или ако се влошат, консултирайте се с Вашия лекар.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате следните симптоми по време и след лечение с ванкомицин: кръв в урината, промяна в честотата на уриниране или количество урина, затруднено дишане, гадене или повръщане, подуване на краката или долните крака , Или слабост.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате внезапно понижаване на слуха или загуба на слуха, което може да бъде придружено от замайване и звънене в ушите. Уведомете Вашия лекар, ако имате замаяност или замайване, чувство на непрекъснато движение на себе си или околна среда или усещане за предене. Това може да са симптоми на увреждане на слуха ви или чувство за равновесие.

Ако Вашият лекар разпореди холестирамин или колестипол за вашия колит, не приемайте ванкомицин през устата в рамките на 3 до 4 часа след приемането на някое от тези лекарства. Ако направите това, вакомицинът може да не работи правилно.

Ако приемате ванкомицин за диария, причинена от други антибиотици, не вземайте никакви други лекарства за диария, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Други лекарства за диария могат да направят вашата диария по-лоша или да я издържите по-дълго.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Предпазни мерки при използване на ванкомицин

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Ванкомицин нежелани реакции

ванкомицин

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Метицилин-устойчив Staphylococcus Aureus Инфекция на олоксацин, линезолид, Zyvox, даптомицин, кубицин, ванцин

Инфекция на кожата или меките тъкани ципрофлоксацин, амоксицилин, доксициклин, азитромицин, метронидазол, авгментин

Бактериална инфекция ципрофлоксацин, амоксицилин, доксициклин, азитромицин, метронидазол, авгментин

Сепсис цефтриаксон, цефуроксим, роцефин, цефтин, тобрамицин, цефотаксим