вандетаниб

Вандетаниб може да удължи QT ​​интервала, а при употребата му са докладвани torsades de pointes и внезапна смърт. Да не се използва при пациенти с хипокалцемия, хипокалиемия, хипомагнезиемия или синдром на дълъг QT, изтощаването на електролит трябва да бъде коригирано преди започване на вандетаниб и трябва периодично да се наблюдава. Избягвайте лекарства, за които е известно, че удължават QT интервала. Vandetanib се предлага само чрез програма за ограничено разпространение (Vandetanib REMS).

Използва се за вандетаниб

Терапевтичен клас: Антинеопластичен агент

Фармакологичен клас: инхибитор на тирозин киназата

Вандетаниб се предлага само при регистрирана програма за разпространение, наречена Vandetanib REMS (Стратегия за оценка на риска и смекчаване на последиците от нея). Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, преди да приемете вандетаниб. Тази форма Ви разказва за ползите и рисковете от употребата на вандетаниб. Уверете се, че разбирате какво има във формуляра, преди да го подпишете.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тези употреби не са включени в етикетирането на продукта, вандетаниб се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За вандетаниб трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към вандетаниб или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на вандетаниб при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате vandetanib

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на вандетаниб при пациенти в напреднала възраст.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате вандетаниб, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на vandetanib с някое от следните лекарства не се препоръчва. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на vandetanib с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на вандетаниб. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Лекарствата, използвани за лечение на рак, са много силни и могат да имат много странични ефекти. Преди да получите вандетаниб, уверете се, че разбирате всички рискове и ползи. Важно е да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар по време на лечението.

Вземете вандетаниб точно както е указано, дори ако се чувствате добре. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Вандетаниб идва с Ръководство за медикаменти. Много е важно да прочетете и разберете тази информация. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за всичко, което не разбирате.

Поглъщайте таблетката цяла. Не го разбивайте, смачквайте или дъвчете. Може да приемате таблетката със или без храна.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетките

Внимавайте да не боравите с натрошени или счупени таблетки. Ако имате контакт със счупени или смачкани таблетки, незабавно измийте ръцете или кожата си със сапун и вода.

Дозата на вандетаниб ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози вандетаниб. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза вандетаниб, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете доза вандетаниб и е по-малко от 12 часа от обичайното време, приемете го възможно най-бързо и приемете следващата си доза в нормално време. Ако пропуснете доза и сте повече от 12 часа от обичайното си време, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в нормално време. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Правилно използване на вандетаниб

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако ще приемате вандетаниб дълго време, е много важно Вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения за проблеми или нежелани реакции, които могат да бъдат причинени от вандетаниб. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на вандетаниб, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Трябва да продължите да използвате контрол на раждаемостта най-малко 4 месеца след като сте спрели приема на вандетаниб. Ако обаче смятате, че сте забременели, докато употребявате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако имате промени в сърдечния ритъм. Може да се почувствате замаяни, слаби, или да имате бърз, ударен или неравен сърдечен ритъм. Уверете се, че Вашият лекар знае, ако вие или някой от семейството Ви някога сте имали проблем със сърдечния ритъм, като удължаване на QT интервала.

Възможни са сериозни кожни реакции при вандетаниб. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате мехури, пилинг или разхлабване на кожата, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки, докато използвате вандетаниб.

Избягвайте прекомерното излагане на кожата на слънчева светлина. Винаги използвайте слънцезащитни или слънцезащитни лосиони и носете защитно облекло и шапки, докато използвате вандетаниб и 4 месеца след последната доза.

Предпазни мерки при използване на вандетаниб

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснимо задух, кашлица и треска, които се появяват внезапно. Те могат да бъдат симптоми на сериозно белодробно състояние.

Спрете да използвате вандетаниб и незабавно се обадете на лекаря си, ако имате объркване, затруднено говорене, бавно говорене, неспособност да говорите, невъзможност за движение на ръцете, краката или лицевите мускули, двойно виждане или главоболие. Това може да са симптоми на инсулт.

Вандетаниб може да увеличи риска от кървене. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате кървене от венците, кашлица с кръв, затруднено дишане или преглъщане, замаяност, главоболие, повишен менструален поток или вагинално кървене, кървене от носа, продължително кървене от срезове, червена или тъмнокафява урина, червено или черно Изпражнения или задух. За да помогнете с този проблем, стойте далеч от груби спортове или други ситуации, в които може да бъдете наранени, нарязани или ранени. Четкайте и назъбвайте зъбите си внимателно. Бъдете внимателни, когато използвате остри предмети, включително бръсначи и ножици за нокти.

Ако натрупате бързо тегло, имате задух, болка в гърдите или дискомфорт, прекомерна уморяемост или слабост, неправилно дишане, неправилен сърдечен ритъм или прекомерно подуване на ръцете, китките, глезените или краката, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Това може да са симптоми на сърдечни проблеми или тялото ви да задържа твърде много вода.

Вандетаниб може да причини диария. Това може също така да увеличи риска от електролитен дисбаланс (например нисък калий, магнезий или калций в кръвта). Кажете на лекаря си незабавно, ако започнете да имате мускулни спазми, потрепвания, настроение или умствени промени или необичайна умора или слабост, докато сте лекувани с вандетаниб.

Проверете при Вашия лекар, ако имате главоболие, гърчове, обърканост, замъглено зрение или други зрителни проблеми. Те могат да бъдат симптоми на рядко и сериозно състояние, наречено обратим синдром на обратима левкоенцефалопатия (RPLS).

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако по време на лечението се появят замъглено зрение, затруднено четене, болка в окото или дразнене на окото или някаква друга промяна на зрението. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Vandetanib странични ефекти

вандетаниб

Вандетаниб може да причини замъглено виждане. Уверете се, че знаете как реагирате на вандетаниб преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако не сте бдителни или не можете да видите добре.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (извънборсови лекарства) и билкови продукти (жълт кантарион) или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Рак на щитовидната жлеза щитовидната жлеза, доксорубицин, адриамицин, естера-тироид, нексавар, сорафениб, тироген, тироид изсушен, NP тироид, Lenvima, Westhroid, кабозантиниб, ленавиниб, хикона, натриев йодид-i-131, Cometriq, thyropropin alpha, Caprelsa,