валдекоксиб

Съобщавани са сериозни кожни реакции (напр. Токсична епидермална некролиза, синдром на Stevens-Johnson и мултиформен еритем) при пациенти, приемащи валдекоксиб, някои от които са довели до смърт. Пациентите изглежда са изложени на по-висок риск за тези събития през първите 2 седмици от лечението, но те могат да възникнат по всяко време. Валдекоксиб трябва да се преустанови при появата на първичен обрив на кожата, лезии на лигавицата или други признаци на свръхчувствителност.

Употреба за валдекоксиб

Терапевтичен клас: Аналгетик

Фармакологичен клас: Инхибитор на циклооксигеназа-2

Валдекоксиб е на разположение само с рецепта на Вашия лекар.

Valdecoxib е бил доброволно изтеглен от пазара на САЩ на 7 април 2005 г., поради опасения във връзка с безопасността на повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и кожни реакции.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За валдекоксиб трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към валдекоксиб или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Проучвания на валдекоксиб са проведени само при възрастни пациенти и няма специфична информация, сравняваща употребата на валдекоксиб при деца с употреба в други възрастови групи.

Преди да използвате Valdecoxib

Валдекоксиб е тестван и не е доказано, че причинява различни странични ефекти или проблеми при по-възрастните хора, отколкото при по-младите възрастни.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате валдекоксиб, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на валдекоксиб с някое от изброените по-долу лекарства не се препоръчва. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на валдекоксиб с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на валдекоксиб с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на валдекоксиб. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Дозата валдекоксиб ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози валдекоксиб. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Следващият раздел е само за информация, тъй като лекарството вече не е на разположение.

Ако пропуснете доза валдекоксиб, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако ще приемате валдекоксиб от дълго време, е много важно вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения.

Стомашни проблеми може да се появят по-често, ако пиете алкохолни напитки, докато сте лекувани с валдекоксиб. Поради това, не приемайте редовно алкохолни напитки, докато приемате валдекоксиб, освен ако Вашият лекар не е посочил друго.

Правилно използване на валдекоксиб

Сериозни нежелани реакции могат да настъпят по време на лечението с валдекоксиб. Понякога могат да възникнат сериозни нежелани реакции без предупреждение. Възможни предупредителни признаци често се появяват, включително оток на лицето, пръстите, краката и / или долните крака, тежка болка в стомаха, черни, лепкави изпражнения и / или повръщане на кръв или материал, който прилича на кафе, необичайно повишаване на теглото И / или кожен обрив. Спрете да приемате валдекоксиб и незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите някой от тези предупредителни признаци.

При лечението с валдекоксиб могат да настъпят сериозни кожни реакции. Консултирайте се с Вашия лекар веднага, ако имате някой от следните симптоми, докато приемате валдекоксиб: образуване на мехури, пилинг, разхлабване на кожата, втрисане, кашлица, диария, треска, сърбеж, болки в ставите или мускулите, червени раздразнени очи, С пурпурен център, възпалено гърло, рани, язви, бели петна в устата или устните или необичайна умора или слабост.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако се появи треска, сънливост, сърбеж на кожата, умора, гадене или болка в стомаха, които могат да бъдат първите признаци на чернодробна токсичност.

Valdecoxib може да причини сериозен вид алергична реакция, наречена анафилаксия. Въпреки че това е рядко, то може да се появи често при пациенти, които са алергични към аспирин, други нестероидни противовъзпалителни средства или лекарства от типа на сулфонамида. Анафилаксията изисква незабавно медицинско обслужване. Най-сериозните признаци на тази реакция са много бързо или неравномерно дишане, гадаене за дишане, хрипове или припадък. Други признаци могат да включват промени в цвета на кожата на лицето, много бързо, но неравномерно сърцебиене или импулс, копринени отоци по кожата и подпухване или подуване на клепачите или около очите. Ако се появят тези ефекти, незабавно потърсете спешна помощ. Не се опитвайте да карате себе си. Обадете се на линейка, легнете, покрийте себе си, за да запазите топло и подпряйте краката си по-високо от главата си. Останете в това положение, докато пристигне помощ.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Предпазни мерки при употребата на valdecoxib

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Наличност Изключена Изключена

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Странични ефекти на valdecoxib

валдекоксиб

Ревматоиден артрит Humira, Плакенил, хидроксихлорохин, сулфасалазин, Enbrel, Remicade

Период Болка напроксен, ибупрофен, диклофенак, Celebrex, Voltaren, Aleve

Остеоартрит преднизон, напроксен, Cymbalta, аспирин, ибупрофен, мелоксикам

Болка трамадол, оксикодон, ацетаминофен, тиленол, напроксен, аспирин