Пшеничен корем преглед диета: какво да очакваме

Може ли да се откажете от пшеницата да ви помогне да отслабнете, да се почувствате по-добре и да имате повече енергия? Какво ще стане, ако някой лекар ви каже, че може?

Пшеничната корема идва от кардиолога Уилям Дейвис. В най-продаваната си книга за диети, Дейвис си спомня, че е видял снимка от себе си от семейна ваканция, която го накара да осъзнае, че носи около 30 килограма около неговата среда.

В същото време той забелязал, че често се чувствал бавен след закуска на препечени филии, вафли или багели, дори и след сватбена нощ; Но се чувстваше енергичен, ако имаше яйца за закуска. Неговата кръвна работа разкрива високи нива на холестерол и диабетна кръвна захар, като го убеждава, че трябва да направи промяна.

Дейвис започна свой собствен експеримент без пшеница и поиска от пациентите с наднормено тегло, с диабет, да направят същото. Той им даде списък с храни, които са ниски по отношение на гликемичния индекс. Той ги помолил да ядат тези вместо храни, приготвени с пшеница, и да се върнат 3 месеца по-късно за проверка.

Дейвис съобщава, че повечето от пациентите са загубили значително тегло, а нивата на кръвната им захар спаднаха от диабет до нормален диапазон. Неговите пациенти също заявиха, че са подобрили енергията си; По-добре фоку; По-дълбок сняг; По-добра белодробна, ставна и детска хематология; и още.

Този неформален експеримент не доказва, че само пшеницата е направила разликата, но тя вдъхнови Дейвис да напише книгата. В действителност преглед, публикуван в Journal of Cereal Science, установи, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на много от твърденията на Дейвис за пшеницата, включително връзката с епидемията от затлъстяване.

Вие отстранявате цялата пшеница, включително хляб, макаронени изделия, зърнени закуски, торбички, понички и т.н. Може да не ядете нищо направено с пшеница, ечемик, ръж, лимец или овес.

Това може да звучи като типична за глутен диета, но Дейвис предупреждава, че просто не трябва да се заменят тези продукти с “без глутен” версии, които често съдържат царевично нишесте, оризово нишесте, картофено нишесте или нишесте от тапиока и няма да помогнат при загуба на тегло. Дейвис казва, че предизвикват една и съща реакция на кръвната захар като глутен от пшеницата.

Дейвис предлага също да се отрежат висококачествен фруктозен царевичен сироп, захароза, сол, захарни храни, ориз, картофи, сода, плодов сок, сушени плодове, бобови растения и др. Също така трябва да избягвате транс мазнини, пържени храни и сушени меса по този план.

Можеш да ядеш

Можете също да ядете ограничени количества от

След като сте прекратили пшеницата, можете да ядете ограничени количества други цели зърна, като киноа, просо, амарант и чиа, както и боб.

Що се отнася до алкохола, пивоварните бири са категорично изключени от списъка, но Дейвис подкрепя червеното вино заради сърцето му – здравословни ползи.

Ограничения: Даването на всичко, което има пшеница в него, удря много храни и Дейвис не препоръчва някои продукти, които не съдържат глутен. В някои случаи има други опции, които можете да използвате на тяхно място.

Готвене и пазаруване: Може да се наложи да готвите и да пазарувате много повече от обичайното в диетата на пшеницата, тъй като ще ядете много повече зеленчуци. Не можете да разчитате на повечето удобни храни, така че дори и най-основните ви хранения ще изискват повече подготовка.

Пакетирани храни или ястия: Не.

Вътрешни срещи: Не.

Упражнение: Дейвис насърчава редовното упражнение, но не предлага конкретни предложения.

Вегетариански и вегетариански: Вегетарианците трябва да бъдат лесни за адаптиране на тази диета, за да отговарят на техните нужди. Ако сте във веганска диета, ще имате много по-ограничен списък с храни и ще трябва да разчитате главно на ядки, семена, масло от маслини, маслини и авокадо.

Без глутен диета: Глутенът е в пшеница, но е и в други продукти, които не са направени с пшеница, така че ще трябва да проверите етикетите на храните за възможни източници на глутен.

Стойност: Само вашите хранителни стоки. Някои неща, като например месо от трева, биха могли да добавят към сметката ви за храна.

Подкрепа: Вие правите тази диета сама, но ще намерите много съвети за блога на пшеницата Belly.

Работи ли?

Ако отслабнете в диетата на пшеницата, това вероятно ще бъде от избора на здравословна храна, а не защото сте избягвали глутен. Няма научни доказателства, че храни с глутен причиняват по-голямо наддаване на тегло в сравнение с други храни.

Но диетата на пшеницата Belly не само отнема глутен. Той също така забранява цяла гама от други храни, включително сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, захароза, захарни храни, ориз, картофи, сода, плодов сок, сушени плодове и бобови растения.

Очевидно е, че някои от тях, като висококачествен фруктозен царевичен сироп, сода, транс-мазнини, пържени храни и захарни храни, могат бързо да опаковат паунда. Изкарването им от вашата диета със сигурност ще ви помогне да отслабнете. Бобовите растения обаче са енергиен блок на протеини и хранителни вещества и могат законно да бъдат част от всеки план за здравословна диета.

Добре ли е за определени условия?

Загубата на допълнително тегло ще ви постави на път за здравето на сърцето и може да помогне за предотвратяване на диабета. Изрязването на солта е чудесно за кръвното ви налягане.

Но ако имате висок холестерол или сърдечно-съдови заболявания, може да искате да избегнете висококачествените млечни продукти и червеното месо, които са разрешени в диетата на пшеничната корема.

Дейвис насърчава упражненията, но действителният тип и сума се оставя на вас. Ако сте извън форма или имате здравословни проблеми, говорете с Вашия лекар, преди да започнете тренировката.

Диетата на пшеничната корема може да бъде добра алтернатива за малък процент от хората, които всъщност са чувствителни към глутен. Много често те могат да попаднат в капана на избора на храни без глутен, които имат много допълнителни калории. Този план им дава някои по-здравословни възможности.

Последното слово

Диетата на пшеничната корема не е особено лесна за проследяване. Ще трябва да промените моделите си за пазаруване, да четете етикети и да свикнете с подготовката на много различни храни.

Разходите за храна вероятно ще се увеличат, защото може да избирате по-скъпи меса и някои продукти без глутен.

Повечето експерти по хранене се съгласяват, че най-добрият начин да отслабнете е да се храните здравословно, балансирано, с по-малко калории и по-активен. Не се препоръчва премахване на групи храни, освен ако има научни доказателства, които да подкрепят това решение. И няма доказателство, че глутенът е лошият човек в епидемията от затлъстяване.

SOURCE

Davis, W. Wheat Belly: Загуба на пшеница, загуба на теглото и намиране на пътя обратно към здравето, книги Rodale, 2011.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …