Предпазни мерки срещу вемурафениб (перорален път)

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания и ЕКГ (електрокардиограма), за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Това лекарство може също да причини вродени дефекти, ако бащата го използва, когато сексуалният му партньор забременее. Жените трябва да използват ефективна форма на контрол върху раждаемостта по време на лечението и в продължение на 2 месеца след спирането. Мъжете трябва да използват презервативи по време на сексуален контакт по време на лечението и в продължение на 2 месеца след спирането им. Ако възникне бременност, докато използвате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Това лекарство може да увеличи риска от появата на нови ракови заболявания на кожата, като кожен карцином на плоскоклетъчен карцином, кератоакантом и меланом. То може да причини и други ракови заболявания, като например кожно карцином на плоскоклетъчен карцином на главата и шията. Това е по-вероятно да се случи, ако сте на възраст над 65 години, имате твърде много излагане на слънце или имате анамнеза за рак на кожата. Вашият лекар може да поиска да провери за нови кожни лезии преди лечението и на всеки 2 месеца, докато приемате това лекарство.

Това лекарство може да причини сериозни видове алергични реакции, включително анафилаксия и лекарствена реакция с еозинофилия и системни симптоми (DRESS синдром). Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате обрив, сърбеж, дрезгав глад, замайване или замаяност, затруднено дишане, затруднено преглъщане или подуване на ръцете, лицето или устата с това лекарство.

При това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате мехури, пилинг или напукана кожа, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки с това лекарство.

Това лекарство може да причини промени в сърдечния ритъм, като състояние, наречено удължаване на QT интервала. Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате замаяност или припадък, или имате бързи, ударни или неравномерен сърдечен ритъм.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, повръщане или жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Това лекарство може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина. Използвайте слънцезащитни или слънцезащитни лосиони и балсами за устни със слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 30 на редовно, когато сте на открито. Носете предпазно облекло и шапки и не излагайте на пряка слънчева светлина, особено между 10:00 часа и 3:00 часа. Избягвайте слънчеви лампи и солариуми.

Незабавно се консултирайте с Вашия лекар, ако с това лекарство възникне замъглено виждане, затруднено четене, болка в очите или всяка друга промяна на зрението. Вашият лекар може да поиска от офталмолог (очен лекар) да провери очите ви.

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако сте имали или планирате да получавате радиационна терапия, докато приемате това лекарство.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.