Описанието на вориконазол (орален път) и търговските наименования

Ворконаконазол се използва за лечение на тежки гъбични или дрождени инфекции като аспергилоза (гъбична инфекция в белите дробове), кандидемия (гъбична инфекция в кръвта), езофагеална кандидоза (кандидоземен езофагит) или други гъбични инфекции (инфекции на кожата, Бъбрек, пикочен мехур или рани). Той може да се използва и за лечение на пациенти със сериозни гъбични или дрождени инфекции, които не могат да понасят други видове лечение или да не отговорят на други видове лечение.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на вориконазол при деца под 12-годишна възраст. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на вориконазол при пациенти в старческа възраст.

Прах за суспензия;

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

алергии

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Педиатрична

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Гериатрична

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Други взаимодействия

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Други медицински проблеми

Това лекарство се предлага с листовка за пациента. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Дозирането

Най-добре е да приемате това лекарство поне 1 час преди или 1 час след хранене.

Разклащайте пероралната течност добре преди всяка употреба. Използвайте пероралния дозатор, който се доставя с опаковката, за да измервате дозата. След всяка употреба изплакнете оралната дозатора с вода.

Продължете да използвате това лекарство за цялото време за лечение, дори ако се чувствате по-добре след първите няколко дози. Вашата инфекция може да не се изчисти, ако престанете да приемате лекарството прекалено скоро.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Не замразявайте или замразявайте смесената суспензия. Смесената суспензия трябва да се съхранява при стайна температура и да се използва в рамките на 14 дни.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка на Вас или Вашето дете при редовни посещения, за да се уверите, че това лекарство работи правилно. Необходими са кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Ако симптомите на Вашето дете или детето ви не се подобрят или ако се влошат, се консултирайте с Вашия лекар. Може да се наложи да приемате това лекарство няколко месеца, преди инфекцията Ви да стане по-добра.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Пропусната доза

Вие или Вашето дете не трябва да използвате астемизол (Hismanal®), барбитурати (като фенобарбитал или Luminal®), карбамазепин (Tegretol®), цизаприд (Propulsid®), ефавиренц (Sustiva®), ерготични лекарства (като дихидроерготамин, (Rifadin®, Rimactane®), ритонавир (Norvir®), сиролимус (Rapamune®), рифабутин (Mycobutin®), рифампин (Rifadin®, Rimactane®) Жълт кантарион или терфенадин (Seldane®). Употребата на някое от тях заедно с това лекарство може да увеличи вероятността от нежелани реакции.

съхранение

Това лекарство може да причини проблеми с зрението. Избягвайте да шофирате (особено през нощта), да използвате машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако не можете да видите добре. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако вие или вашето дете имате някакви промени в зрението или ако ярките светлини ви притесняват.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако вие или Вашето дете имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, необичайна умора или слабост, жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате промени в сърдечния ритъм. Може да се почувствате замаяни или слаби, или може да имате бърз, ударен или неравен сърдечен ритъм. Уверете се, че Вашият лекар знае, ако вие или някой от семейството Ви някога сте имали проблем със сърдечния ритъм, като удължаване на QT интервала.

Това лекарство може да направи кожата ви по-чувствителна към слънчевата светлина. Използвайте слънцезащитни продукти, когато сте на открито. Избягвайте слънчеви лампи и солариуми.

При лечението с това лекарство могат да настъпят сериозни кожни реакции. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако вие или вашето дете имате мехури, пилинг, напукана кожа, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки, докато използвате това лекарство.

Това лекарство може да причини болка в костите, когато се използва продължително време. Проверете незабавно Вашия лекар, ако Вие или Вашето дете имате болка в костите, докато използвате това лекарство.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.