Нежелани ефекти от warfarin: гледайте за опасни взаимодействия

Въпреки че често се използва за лечение на кръвни съсиреци, варфарин (Coumadin, Jantoven) може да има опасни странични ефекти или взаимодействия, които могат да ви изложат на риск от кървене. Ето предпазни мерки, които трябва да предприемете, за да се избегнат нежеланите ефекти при варфарин.

Ако ви е бил предписан варфарин (Coumadin, Jantoven), за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци, вероятно вече знаете, че това мощно лекарство може да ви спаси, ако имате риск от кръвни съсиреци. Но може да не осъзнавате колко сериозни могат да бъдат нежеланите лекарствени реакции на варфарин.

Уорфарин, особено ако се приема неправилно, повишава риска от опасно кървене. Нежеланите лекарствени реакции при варфарин могат да включват и взаимодействия с някои храни, лекарства по лекарско предписание и добавки без рецепта.

Ако Вашият лекар Ви предписва варфарин, уверете се, че разбирате всички потенциални странични ефекти и взаимодействия с варфарин, които може да има.

Може да ви бъде даден варфарин, ако имате

Когато приемате варфарин, кръвта ви няма да се съсирва толкова лесно. Ако случайно сте се разделили по време на приема на варфарин, може да кървите тежко. Обаче рискът от сериозно кървене е нисък.

По-вероятно е да имате проблеми с кървенето, ако сте на възраст над 75 години или да вземете други лекарства за разреждане на кръвта, които могат допълнително да увеличат риска от кървене.

Също така имате по-висок риск от проблеми с кървенето, ако имате такива

Някои проучвания предполагат, че проблеми с кървенето е по-вероятно да се появят през първия месец от приемането на варфарин, отколкото по-късно в лечението.

Рядко варфарин може да причини смърт на кожната тъкан (некроза). Това усложнение се случва най-често три до осем дни след като започнете да приемате варфарин. Ако забележите рани, промени в цвета на кожата или температурата или силна болка на кожата, потърсете незабавна медицинска помощ.

За да намалите вероятността от развитие на странични ефекти с варфарин

Подобно на всяко друго лекарство, варфаринът може да взаимодейства с храни, други лекарства, витамини или билкови добавки. Взаимодействието може да намали ефективността на варфарин или да увеличи риска от кървене. Повече от 120 лекарства и храни, които могат да взаимодействат с варфарин, са идентифицирани.

Лекарствата, които могат да взаимодействат с варфарин, включват

Много други лекарства взаимодействат с варфарин. Не забравяйте да кажете на всеки доставчик на здравни услуги или фармацевт, че приемате варфарин.

Допълненията, които могат да взаимодействат с варфарин, включват

Много други добавки могат да взаимодействат с варфарин. Не забравяйте да съобщите на вашия доставчик на здравни грижи за всички добавки, които приемате.

Храни и напитки, които могат да взаимодействат с варфарин, включват

Вашият лекар може да ви препоръча да запазите нивото на витамин К в диетата си, вместо да избягвате напълно богатите на витамин К храни.

Никога не приемайте двойна доза варфарин. Това може значително да увеличи риска от странични ефекти.

Ако пропуснете доза, приемете я веднага щом си спомните. Ако не си спомняте до следващия ден, обадете се на лекаря си за инструкции. Ако Вашият лекар не е на разположение, пропуснете пропуснатата доза и започнете отново на следващия ден.

Ако следвате инструкциите на Вашия лекар за дозиране и кажете на всички Ваши доставчици на здравни услуги, че приемате варфарин, вие ще бъдете на много по-малък риск от опасни взаимодействия и странични ефекти. Говорете с Вашия лекар, медицинска сестра или фармацевт, ако имате някакви притеснения относно варфарин.

Посетете Вашия лекар