Намаляване на стреса и водата: отнемане на стрес

Ако търсите просто начин да се отпуснете от живота си, изпълнен със стрес, опитайте това: пийте чаша вода.

Звучи ли твърде лесно? Връзката между водата и намаляването на стреса е добре документирана. Всички наши органи, включително мозъкът ни, се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Ако сте дехидратирани, тялото ви не работи добре – и това може да доведе до стрес.

“Изследванията показват, че само половин литър дехидратиран може да увеличи нивата на кортизол”, казва Аманда Карлсън, директор по храненето на Performance at Athletes Performance, тренинг на спортисти от световна класа.

“Кортизолът е един от тези хормони на стреса. Поддържането на добър хидратиран статус може да поддържа нивата на стрес. Когато не давате на тялото си течностите, от които се нуждае, вие поставяте натиск върху него и тя ще отговори на това “, казва Карлсън.

Това не означава, че пиенето на много вода през целия ден ще предизвика магически проблеми с парите ви, проблемите на децата ви в училище и вашите крайни срокове на работа да изчезнат. Но ако вече сте стресирани, като се справяте с всички тези неща, нямате нужда от допълнителен стрес от дехидратация, за да увеличите бремето си.

“Вероятно сте по-дехидратирани, когато сте подложени на стрес, защото сърдечната честота се увеличава и вие дишате по-тежко, така че губите течност”, казва Рене Мелтън, MS, RD, LD, директор На храненето за Sensei, разработчик на онлайн и мобилни програми за отслабване и хранене. “И по време на стреса е по-вероятно да забравите да пиете и да се храните добре. Просто получаването на достатъчно течности ви помага да поддържате най-доброто ви по време на такива времена. ”

Стресът може да доведе до дехидратация, а дехидратацията може да предизвика стрес. Това е порочен кръг. Можете да го разчупите, като изградите повече консумация на вода в деня си. “Стресът може да доведе до много от отговорите като дехидратация – повишена сърдечна честота, гадене, умора, главоболие – така че ако останете хидратирани, можете да намалите мащаба на физиологичните реакции, които трябва да подчертаем”, казва Трент Неслер, PT, DPT, MPT, управляващ директор на баптистката спортна медицина в Нешвил.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …