Лечение на вагинален агенезис

Лечението на вагиналната агенеза често се случва в края на тийнейджърите или началото на 20-те години, но може да чакате, докато сте по-възрастни. Ако родителите ви научиха за вашето състояние, когато бяхте дете или младо момиче, може би вече сте започнали лечение.

В допълнение към работата с лекаря си, говоренето с консултант за състоянието ви може да бъде полезно. Психолозите могат да отговорят на вашите въпроси и да ви помогнат да се справите с последиците от вагиналната агенеза.

В зависимост от Вашето индивидуално състояние, Вашият лекар може да препоръча един от следните курсове на лечение.

Самостоятелно дилатация

хирургия

Като първа стъпка, Вашият лекар вероятно ще препоръча саморазтегляне. Саморазпространението може да ви позволи да създадете влагалище без хирургическа намеса. Натискате малък, кръгъл пръстен (дилататор) върху кожата си или в съществуващата вагина за най-малко 30 минути на ден. Кожата ви се разтяга по-лесно след топла вана, така че това е най-доброто време за това. Докато преминават седмиците, преминавате към по-големи дилататори. Може да отнеме няколко месеца, за да получите желания резултат.

Ако само-дилатацията не работи, може да се окаже хирургия за създаване на функционална вагина (вагинопластика). Лекарите обикновено забавят хирургичното лечение, докато не получите зрялост, за да се справите с последващото разширяване. Възможностите за вагинопластична хирургия включват