Когато се завръща ракът: как да се справим с повторението на рака

Какво представлява рецидив на рака?

Използвайте уроците от първоначалното лечение, за да ви даде увереност и сила, докато се изправяте пред гнева и страха, който идва с рецидив на рака.

Къде се появява ракът?

Вашият рак е обратно, както и шокът и страхът, които дойдохте при първата диагноза. Несигурностите също са обратно, а вие се чудите за повече лечение за рак и за вашето бъдеще.

Тревогата, която чувствате, е нормална – някои казват, че втората ракова диагноза може да бъде по-тревожна от първата.

Когато ракът се завръща след период на ремисия, това се счита за повторение. Повтарянето на рака се случва, защото въпреки най-добрите усилия да се отървем от рака, някои клетки от рака си остават.

Тези клетки биха могли да бъдат на същото място, откъдето първоначално произхожда ракът ви, или те биха могли да бъдат в друга част от тялото ви. Тези ракови клетки може да са били латентни за определен период от време, но в крайна сметка те продължават да се размножават, което води до повторение на рака.

Повтарянето на рака означава, че същият рак се връща след определен период от време. В редки случаи може да бъдете диагностицирани с нов рак, който е напълно несвързан с първия ви рак. Това се нарича втори първичен рак.

Вашият рак може да се повтори на същото място, където е бил първоначално разположен, или може да мигрира към други части на тялото ви. Повторението е разделено на три категории

Когато вашият рак се повтаря, зависи от вашия оригинален вид рак и етап. Някои видове рак често се появяват в конкретни области.