Когато болката прекъсва съня ви

Независимо дали е от болки в долната част на гърба или пулсиращ зъб, болката е достатъчно трудна, за да се справя в светлината на деня. Но болката през нощта, която ви обезсърчава от необходимия ви сън, може да бъде напълно изтощителна.

“Индивидът просто не може да се чувства комфортно, за да заспи поради неприятните болки”, казва Франк. Д-р Фалко, специалист по проблемите на болката и съня в Нюарк, Дел Плюс, болката причинява безпокойство, което разстройва съня още повече.

В допълнение към предпазването на човек от заспиване, болката също така води до затруднено задържане на съня. И щом болката ви събужда една нощ, вероятно е да върши същото нещо отново и отново. Свързаната с болката инсомния се влошава с течение на времето.

Ако болката ви държи нагоре, поемете комфорт, като знаете, че не сте сами. Според Националната фондация за сън, двама от трима души с хронична болка нямат сън.

Много видове болка може да прекъсне съня, от хроничната болка на артрита до острата болка, която следва операцията.

“Но без значение каква е причината, това е интензивността и качеството на болката, а не непременно вида, който определя въздействието върху качеството на живот на човека, включително сън”, казва Фалко, който оглавява Mid-Atlantic Spine and Pain.

“Болката е усещане, което чувствате, когато нервите се стимулират в интензивна степен”, казва Трейси Маркс, MD, психиатър в Атланта. Маркс е автор на Master Your Sleep: Доказани методи, опростени. “Това стимулиране активизира мозъка, който те държи буден.”

Някои от начините болката причинява безсъние включва следното

Болката през нощта разстройва архитектурата на съня; “Имате нужда от определено количество от всеки етап от съня, за да се чувствате отпочинали и да имате подходяща памет”, казва Маркс. Тези етапи включват лек сън, дълбок сън и сън REM (бързо око). – Обикновено преминаваме през четири до шест цикъла от тези етапи на вечер. Но ако болката ви събуди, прекарате твърде много време в лек сън “, обяснява тя. Този намален сън – по-специално, съкратен REM – може да увеличи чувствителността към болката.

Болката засяга позицията на съня; Някои видове болка, като болка при артрит и ортопедична болка, може да ви попречат да се чувствате комфортно през нощта, казва д-р Реена Мера от университетския болница Case Medical Center в Кливланд. Медицинският директор на услугите за възрастни сън казва, че болката в ставите и мускулите обикновено води до проблеми при спиране на съня (наречена безсъние за поддържане на съня), а не до заспиване (наречено безсъние при сън).