Какъв е вирусът zika и трябва ли да се притеснявам?

Зика вирусът е вирус, който се предава от комари. Повечето хора, заразени с вируса Zika, нямат признаци или симптоми, докато други могат да съобщават за лека треска, обрив и мускулна болка. Други признаци и симптоми могат да включват главоболие, червени очи (конюнктивит) и общо усещане за дискомфорт. Признаците и симптомите на Zika вирус обикновено започват от два до седем дни, след като са били ухапани от заразен комар.

Вирусът Zika може да причини микроцефалия, потенциално фатално вродено мозъчно състояние при новородени, ако майката договори вируса по време на бременността. Zika вирусът може да причини и други неврологични нарушения като синдрома на Guillain-Barre.

Няма ваксина за предотвратяване на вируса на Zika и няма ефективно антивирусно лечение. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите с почивка, течности и медикаменти – като ацетаминофен (Tylenol, други) и ибупрофен (Advil, Motrin IB, други) – за облекчаване на болката в ставите и треската.

Вирусът Zika е идентифициран за пръв път в долината Цика в Африка през 1947 г. Оттогава са съобщени огнища в Югоизточна и Южна Азия, Тихи острови и Америка. Повече от 650 случая са съобщени в Бразилия от май 2015 г.

Зика вирусът се предава главно чрез ухапване на заразен вид комари от Aedes, който се среща в целия свят. По тази причина вероятно е взривовете да продължат да се разпространяват в нови държави. Разпространение на вируса чрез сексуален контакт и кръвопреливане са съобщени.

Пуерто Рико съобщава за първия си случай на вируса Zika през декември 2015 г. Не са съобщени случаи, предавани на място в други части на Съединените щати, но при завръщащите се пътници са съобщени случаи на вирус Zika.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват на всички бременни жени да избягват пътуване до зони, където има избухване на вируса Zika. Вирусът може да причини тежки усложнения при новородени, ако майката се зарази с вируса Zika по време на бременността.

Къде се намира?

Колко съм загрижен да бъда?

Ако пътувате до район с известни огнища на вируса Zika, вземете предпазни мерки. Превантивните мерки са насочени към защита от заразени комари. Използвайте репелент за насекоми, съдържащ DEET или пикаридин, носете дълги ръкави и панталони, третирани с перметрин, и останете на закрито или на скрининг места, когато е възможно.

Повечето хора се възстановяват напълно, като симптомите се решават за около седмица.

Кога трябва да видя лекар?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако смятате, че вие ​​или член на семейството може да имате вирус Zika, особено ако наскоро сте пътували до район, където има непрекъснато избухване. CDC има кръвни тестове, за да търси вируса на Zika или подобни заболявания, като вируси на денга или хикунгуния, които се разпространяват от същия тип комари.

с

Посетете Вашия лекар