Какво трябва да направя, ако ме хапе куче или котка в квартала?

Отговор b; HHS (Министерство на здравеопазването и човешки услуги на САЩ)

Трябва да потърсите медицинска оценка за всяко ухапване от животни, включително захапка на котка или куче. Една от основните причини в допълнение към почистването и обличането на раната е екрана за бяс. Бяс е необичайна при кучета, котки и порове в САЩ, а ухапванията от тези животни носят много нисък риск. Ако котката (или кучето или породата) изглеждаше здрава по времето, когато сте били ухапани, тя може да се ограничи от собственика й за 10 дни и да се наблюдава. В повечето случаи не е необходимо превантивно лечение срещу антибиотици. И никой човек в САЩ никога не е сключил договор с бяс от куче, котка или порода, които след това са били поставени под карантина в продължение на 10 дни, без да показват признаци на заболяването.

Ако кучето, котката или породата се разболеят в момента, когато те ухапе или ако се разболеят по време на 10-дневната карантина, тя трябва да бъде оценена от ветеринарен лекар за признаци на бяс. Също така трябва да потърсите медицинска помощ относно необходимостта от лечение с антираби.

10-дневната карантина е предпазна мярка срещу отдалечената възможност животно да изглежда здраво, но всъщност може да е болно от бяс. От многобройни проучвания, проведени върху заразени кучета, котки и порове, знаем, че вирусът на бяс, който се вкарва в мускулите, преминава от мястото на влизане в мозъка, като се движи в нервите. През този период (известен като период на инкубация), животното не изглежда болно. Инкубацията може да продължи седмици или дори месеци. Ухапването на животното през този период не носи риск от бяс, защото вирусът все още не е в слюнката на животното. Само в края на заболяването, след като вирусът достигне до мозъка и се умножи там, за да предизвика възпаление, вирусът се придвижва към слюнчените жлези и слюнка. След като вирусът се е умножил в мозъка, почти всички животни показват първите признаци на заболяване от бяс. Повечето от тези признаци са очевидни дори за един необучен наблюдател. След това в рамките на кратък период от време, обикновено от три до пет дни, вирусът ще причини достатъчно увреждане на мозъка, че животното ще покаже незабележими признаци на бяс. Когато кучето не показва тези признаци по време на карантинния период, може да се предположи, че не е достатъчно болен, за да премине бяс с ухапване.

Sourc; Отговори, HHS (Министерство на здравеопазването и човешки услуги на САЩ).