Какво трябва да знам за цирозата

Цироза * е белези на черния дроб. Тъканите от белези се дължат на нараняване или дългосрочно заболяване. Белегът на тъканите заместители заменя здравата чернодробна тъкан и блокира нормалния поток на кръвта през черния дроб.

Какво трябва да знам за цироза

Какво представлява цирозата?

Какво представлява цирозата ?; Какво причинява цироза ?; Какви са симптомите на цирозата ?; Как е диагностицирана цирозата ?; Как се лекува цирозата ?; Какво ще стане, ако лечението с цироза не работи? Как мога да предотвратя цироза, ако вече имам чернодробно заболяване ?; Какво мога да направя, за да запазя влошаването на цирозата ?; Точки за запомняне;

Здрав черен дроб

Цирозата е белези на черния дроб.

Черният дроб с прекалено много тъкан от белег не може да работи правилно. Не можеш да живееш без черен дроб. Но ранното лечение може да контролира симптомите и да предпази цирозата от влошаване.

Какво причинява цироза?

* Вижте Ръководството за произношение за съвети как да кажете думите с удебелен шрифт.

Произвежда протеини; Помага за борба с инфекциите; Почиства кръвта; Помага за смилането на храната; Съхранява форма на захар, която тялото ви използва за енергия

Тежка употреба на алкохол; Някои лекарства, лекарства и вредни химикали; инфекции; Хронични хепатит В, С или D-вирусни инфекции, които атакуват черния дроб; Автоимунен хепатит, който причинява имунната система на организма да унищожава чернодробните клетки; Неалкохолна мастна чернодробна болест, която често се причинява от затлъстяване; Заболявания, които увреждат или унищожават жлъчните пътища – тръби, които носят жлъчка от жлъчката

Причините за цироза включват

Някои наследствени заболявания – заболявания, които преминават от родител на дете, могат да причинят цироза

Хемохроматоза, заболяване, което причинява събиране на желязо в черния дроб; Болест на Уилсън, състояние, при което медта се натрупва в черния дроб; Порфирия, нарушение, което засяга кожата, костния мозък и черния дроб

Може да нямате симптоми в ранните стадии на цироза. Тъй като цирозата се влошава

Усещате умора или слабост; Губи апетита си; Чувствам се болен от стомаха; Отслабвам; Забелязвайте червени, паякообразни кръвоносни съдове под кожата си

Цирозата може да доведе до други сериозни проблеми

В ранните стадии цирозата причинява подуване на черния Ви дроб. След това, тъй като повече тъкан от белене замества здравата тъкан, черният ти дроб се свива.

Малък брой хора с цироза също получават рак на черния дроб.

Какви са симптомите на цироза?

Вашият лекар ще Ви прегледа и може да изпълнява

При чернодробна биопсия лекарят използва игла, за да вземе малка част от чернодробната тъкан, за да я разгледа с микроскоп.

След като имате цироза, нищо не може да направи цялата тъкан на белега да изчезне. Но лечението на причината ще запази цирозата да се влоши. Например, ако цирозата е резултат от употреба на тежък алкохол, лечението е напълно да спрете да пиете алкохол. Ако цирозата се причинява от хепатит С, тогава вирусът на хепатит С се лекува с лекарство.

Вашият лекар ще Ви предложи лечение, основано на причината за цирозата и симптомите. Диагнозата е ранна и внимателно след лечение план може да помогне на много хора с цироза. В късните стадии на цироза някои терапии може да не са ефективни. В този случай Вашият лекар ще работи с Вас, за да предотврати или да се справи с проблемите, които цирозата може да причини.

Ако се образува прекалено много тъкан от белег, вашият черен дроб може да се провали. След това ще се нуждаете от чернодробна трансплантация. Трансплантацията на черен дроб може да ви върне към добро здраве. За информация относно чернодробната трансплантация вижте брошурата “Какво трябва да знам за трансплантацията на черния дроб от Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания”).

За предотвратяване на цироза

За да не се влошава цирозата

Как се диагностицира цирозата?

Може да имате синина или кървене лесно или да имате кръвотечение от носа. Подуване или подуване може да се появи, когато течността се натрупва в краката или корема – областта между гърдите и бедрата. Натрупването на течност в краката ви се нарича оток, натрупването в корема ви се нарича асцит .; Лекарствата, включително тези, които можете да купите на борсата, като например витамини и билкови добавки, може да имат по-силен ефект върху вас. Вашият черен дроб не нарушава лекарствата толкова бързо, колкото и здрав черен дроб; Отпадъчните материали от храната могат да се натрупат в кръвта или мозъка ви и да причинят объркване или затруднения при мисленето. Кръвното налягане може да се увеличи във вената, навлизайки в черния Ви дроб, състояние, наречено портална хипертония. Разширените вени, наречени варици, могат да се развият в хранопровода и стомаха. Вариците могат да кървят внезапно, което ви кара да хвърляте кръв или да предавате кръв в червата; Възможно е бъбреците да не работят правилно или да не успеят. Кожата и белите ви очи могат да станат жълти, състояние, наречено жълтеница. Може да се развие тежък сърбеж. Може да развиете камъни в жлъчката.

Кръвни тестове, за да видите дали черният дроб работи правилно; Образни тестове, които могат да покажат размера на черния Ви дроб и да покажат подуване или свиване; Чернодробна биопсия, при която лекар използва игла, за да вземе малка част от чернодробната тъкан, за да я разгледа с микроскоп, за да търси тъкан от белег

Вижте Вашия лекар за лечение на чернодробно заболяване. Много от причините за цирозата са лечими. Ранното лечение може да предотврати цироза. Опитайте се да запазите теглото си в нормалния диапазон. Наднорменото тегло може да влоши няколко чернодробни заболявания. Не пийте алкохол. Алкохолът може да увреди чернодробните клетки. Пиенето на големи количества алкохол в продължение на много години е една от основните причини за цироза. Не използвайте незаконни лекарства, което може да увеличи шансовете ви да получите хепатит В или хепатит С; Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате хепатит. Има лечения за хепатит B, C и D. Ако сте на лечение, внимателно следвайте инструкциите за лечението; Ако имате автоимунен хепатит, вземете лекарствата си и провеждайте редовни прегледи, препоръчани от Вашия лекар или специалист по черния дроб.

Не пийте никакъв алкохол .; Консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете каквито и да е лекарства, включително тези, които можете да закупите на борсата, като например витамини и билкови добавки. Цирозата ви прави чувствителен към някои лекарства .; Ваксинирайте срещу хепатит А и хепатит В. Въпреки че хепатит А не причинява цироза, той може да увреди черния дроб; Попитайте Вашия лекар за това, че сте получили грип и сте били ваксинирани срещу пневмония. Избягвайте да ядете сурови стриди или други сурови миди. Суровите черупкови организми могат да имат бактерии, които причиняват тежки инфекции при хора с цироза.

Цирозата е белези на черния дроб. Белези от тъкани от белег замести здрава чернодробна тъкан Някои често срещани причини за цироза включват тежка употреба на алкохол, хепатитни инфекции и неалкохолни мастни чернодробни заболявания .; В ранните стадии на цироза може да нямате симптоми. Тъй като заболяването се влошава, цирозата може да причини сериозни проблеми. След като имате цироза, нищо не може да направи цялата тъкан на белега да изчезне. Но лечението може да предотврати влошаване на цирозата. Ако се образуват прекалено много тъкани от белег и черният Ви дроб не се нуждае от трансплантация на черен дроб. Можете да предприемете мерки за предотвратяване на цироза или да я предпазите от влошаване.

Националният институт по диабет и храносмилателни заболявания и заболявания на бъбреците) и други компоненти на тенденцията) провеждат и подкрепят изследвания в много болести и условия.

Как се лекува цирозата?

Какви са и те са подходящи за вас ?; Са част от клиничните изследвания и са в основата на всички медицински постижения. Вижте нови начини за предотвратяване, откриване или лечение на заболявания. Изследователите също така използват други аспекти на грижите, като подобряване на качеството на живот на хората с хронични заболявания. Разберете дали са подходящи за вас.

Какво е отворено ?; Които понастоящем са отворени и набират, могат да бъдат разгледани на www.ClinicalTrials.

Тази информация може да съдържа съдържание за лекарства и, когато се приема по предписаното, условията, които лекуват. Когато е подготвено, това съдържание включва най-актуалната налична информация. За актуализации или за въпроси относно каквито и да било лекарства, свържете се с Администрацията по храните и лекарствата в САЩ на адрес 1-888-463-6332 или посетете wwwernment. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за повече информация.

Theernment би искал да благодари; Херберт Л. Бонковски, Университет на Кънектикът в Хартфорд, Майкъл У. Фрийд, Университет на Северна Каролина в Чапъл Хил, Тимоти Р. Морган, Медицински център VA, Лонг Бийч, Калифорния, Ребека МакБърни, RN и Yoon Park, RN, в клона на болестите по черния дроб и клиничния център

Какво ще стане, ако лечението с цироза не работи?

Как мога да предотвратя цироза, ако вече имам чернодробно заболяване?

Ноември 2013 г.

Какво мога да направя, за да предпазя цирозата от влошаване?

Точки за запомняне

Ръководство за произношение