Какво трябва да знам за гестационния диабет

Какво трябва да знам за гестационния диабет

Какво представлява гестационният диабет?

Какво представлява гестационният диабет ?; Какво причинява гестационен диабет ?; Какви са шансовете ми за получаване на гестационен диабет ?; Как мога да намаля шансовете си за получаване на гестационен диабет ?; Кога ще се тествам за гестационен диабет ?; Как е диагностициран гестационният диабет ?; Как ще засегне гестационния диабет моето бебе? Ще ми трябват допълнителни тестове по време на бременността, за да проверя здравето на моето бебе? Как ще ме засегне гестационен диабет ?; Как се лекува гестационен диабет ?; Хранене, диета и хранене; Как ще разбера дали моите нива на кръвната захар са в целта ?; Ще трябва ли да правя други тестове сами? След като имам бебето ми, как мога да разбера дали все още имам диабет ?; Как мога да предотвратя или забавям диабет тип 2 по-късно в живота ?; Как мога да дам на бебето здравословен старт ?; Как мога да помогна детето ми да бъде здравословно в бъдеще ?; Точки за запомняне;

Много организации предоставят подкрепа на пациенти и медицински специалисти. Вижте пълния списък на организациите на диабетната болест (PDF, 293 KB).

На тази страница

Гестационната * диабет е вид диабет, който се развива само по време на бременност. Диабетът означава, че кръвната ви захар, наричана още кръвна захар, е твърде висока. Вашето тяло използва глюкоза за енергия. Твърде много глюкоза в кръвта ви не е добре за вас или вашето бебе.

Гестационният диабет обикновено се диагностицира по време на късна бременност. Ако сте диагностицирани с диабет по-рано по време на бременността, може да сте имали диабет, преди да забременеете.

Какво причинява гестационен диабет?

Лечението на гестационен диабет може да помогне на Вас и Вашето бебе да останете здрави. Можете да защитите вашето бебе и себе си, като предприемете незабавни действия, за да контролирате нивата на кръвната глюкоза.

Са с наднормено тегло; Вече са имали гестационен диабет; Са родили бебе с тегло над 9 килограма; Имате родител, брат или сестра с диабет тип 2; Имате преддиабет, което означава, че нивата на кръвната Ви захар са по-високи от нормалните, но не достатъчно високи за диагностициране на диабета; Са афро-американски, американски индианци, азиатски американци, испанци / латини, или тихоокеански айландци американци; Имат хормонално разстройство, наречено синдром на поликистозните яйчници, известен още като PCOS

Гестационният диабет е вид диабет, който се развива само по време на бременност.

Загуба на допълнително тегло; Увеличавайки нивото на физическа активност, преди да забременеете

Ако имате гестационен диабет, здравен екип вероятно ще бъде част от вашата грижа. В допълнение към Вашия акушер-гинеколог или лекаря, който ще достави вашето бебе – вашият екип може да включва лекар, който лекува диабет, преподавател по диабет и диетолог, който да ви помогне да планирате хранене.

За жени с диабет тип 1 или тип 2

Ако вече имате диабет тип 1 или тип 2 и смятате да имате бебе, говорете с лекаря си, преди да забременеете. Нелекуваният или слабо контролиран диабет може да доведе до сериозни проблеми за Вашето бебе. Повече информация е предоставена в темата за здравето на тема Какво трябва да знам за подготовката за бременност, ако имам диабет или се обадете на 1-800-860-8747 и поискате копие.

Родени с по-голямо от нормалното тяло – състояние, наречено макрозомия – което може да доведе до трудности и по-опасни за вашето бебе; С ниска кръвна захар, наричана още хипогликемия, веднага след раждането; Имащи проблеми с дишането, състояние, наречено синдром на респираторен дистрес; Като има по-голям шанс да умре преди или скоро след раждането

Ултразвукови изпити, които използват звукови вълни, за да правят образи, показващи растежа на вашето бебе и дали вашето бебе е по-голямо от нормалното; Нестабилен тест, който използва монитор, поставен на корема, за да провери дали сърдечният ритъм на вашето бебе се увеличава както трябва, когато бебето ви е активно; Ритъмът се отчита, за да се провери времето между движенията на бебето ви

Гестационен диабет се случва, когато тялото ви не може да произвежда достатъчно инсулин по време на бременност. Инсулинът е хормон, направен в панкреаса – орган, разположен зад стомаха. Инсулинът помага на тялото ви да използва глюкозата за енергия и помага да се контролират нивата на кръвната Ви захар.

По време на бременността тялото ви прави повече хормони и преминава през други промени, като например увеличаване на теглото. Тези промени карат клетките на вашето тяло да използват инсулин по-малко ефективно – състояние, наречено инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност увеличава нуждата на организма Ви от инсулин. Ако панкреасът ви не може да произвежда достатъчно инсулин, ще имате гестационен диабет.

Всички бременни жени имат известна инсулинова резистентност по време на късна бременност. Някои жени обаче имат инсулинова резистентност дори преди да забременеят, обикновено поради това, че са с наднормено тегло. Тези жени започват бременност с повишена нужда от инсулин и е по-вероятно да имат гестационен диабет.

Какви са шансовете ми за получаване на гестационен диабет?

Вашите шансове да получите гестационен диабет са по-високи, ако сте

Ако мислите за забременяване и имате наднормено тегло, можете да намалите шансовете си за получаване на гестационен диабет

Приемането на тези стъпки може да подобри начина, по който тялото ви използва инсулин и да помогне нивата на кръвната Ви захар да останат нормални.

След като сте бременна, не трябва да се опитвате да отслабнете. Трябва да спечелите малко тегло, за да бъде Вашето бебе здраво. Въпреки това, натрупването на прекалено много тегло твърде бързо може да увеличи шансовете Ви за получаване на гестационен диабет. Вашият лекар ще ви каже колко наддаване на тегло и физическа активност по време на бременност са подходящи за Вас.

Вероятно ще бъдете тествани за гестационен диабет между 24 и 28 седмица от бременността.

Ако имате по-голям шанс да получите гестационен диабет, Вашият лекар може да тества диабет по време на първото посещение след забременяване. Ако нивото на кръвната Ви глюкоза е над нормалното по това време, може да бъдете диагностицирани с диабет, а не с гестационен диабет.

Лекарите използват кръвни тестове за диагностициране на гестационен диабет. Всички кръвни тестове за диабет включват вземане на кръв в лекарски кабинет или в търговско помещение. Кръвните проби се изпращат в лаборатория за анализ.

За този тест ще пиете захарна напитка и ще проверите нивото на кръвната Ви захар един час по-късно. Този тест може да се направи по всяко време на деня. Ако резултатите са над нормалните, може да се наложи да имате орален глюкозен толеранс.

Ще трябва да постите поне 8 часа преди теста. Постенето означава да нямаш нищо за ядене или пиене освен вода. Вашият лекар ще ви даде други указания, които да следвате преди теста.

Как мога да намаля шансовете си за получаване на гестационен диабет?

Нивото на кръвната глюкоза на гладно ще бъде проверено преди началото на теста. След това ще пиете захарна напитка. Нивата на кръвната Ви захар ще бъдат проверени 1 час, 2 часа и евентуално 3 часа по-късно. Вашият лекар ще използва резултатите от теста ви, за да разберете дали имате гестационен диабет.

С високо кръвно налягане и твърде много протеини в урината, състояние, наречено прееклампсия; Като имате операция, наречена секцио цезарово сечение или в секция c, за да доставяте бебето си, защото бебето ви може да е голямо; Стават депресирани; Развивайки диабет тип 2 и проблемите, които могат да възникнат с това заболяване

Може да имате гестационен диабет, ако отново забременеете; Ще бъде по-вероятно да имате диабет тип 2 по-късно в живота си

здравословно хранене; физическа дейност; Инсулинови снимки, ако е необходимо

Бъдете толкова физически активни, колкото можете. Цел за най-малко 30 минути повечето дни от седмицата. Направете аеробни дейности, които използват вашите големи мускули, за да накарате сърцето ви да победи по-бързо. Опитайте оживено ходене, плуване, танци или аеробика с нисък удар; Физическата активност може да ви помогне да достигнете целите си за кръвната глюкоза. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако можете да продължите с някои по-високи интензивни спортове, за да укрепите мускулите и костите, ако вече сте ги правили, преди да забременеете, като например повдигане на тежести или джогинг. Избягвайте дейности, при които можете да се ударите в стомаха, като баскетбол или футбол. Избягвайте дейности, които могат да причинят падане, като конна езда или ски спускане; Не тренирайте на гърба си след първия триместър. Този вид физическа активност може да окаже прекалено голям натиск върху важна вена и да ограничи притока на кръв към бебето ви.

Как да използвате измервателния уред; Как да убодете пръста си, за да получите капка кръв; Какъв е обхватът на кръвната захар; Кога да проверите кръвната си глюкоза

Кога ще се тествам за гестационен диабет?

Ако имате високи нива на кръвната глюкоза, тъй като вашият гестационен диабет не е под контрол, вашето бебе ще има и висока кръвна захар. Панкреасът на бебето ви ще трябва да направи допълнителен инсулин, за да контролира високата кръвна захар. Допълнителната глюкоза в кръвта на бебето ви се съхранява като мазнина.

Когато се събудиш; Малко преди хранене; 1 или 2 часа след закуска; 1 или 2 часа след обяд; 1 или 2 часа след вечерята

Достигнете и останете на здравословно тегло. Опитайте се да достигнете теглото си преди 6 до 12 месеца след раждането на бебето. След това, ако все още претегляте твърде много, работете, за да загубите поне 5 до 7% от телесното си тегло и да го задържите. Например, ако тежите 200 паунда, загубата на 10 до 14 килограма може значително да намали шансовете Ви за диабет. Бъдете физически активни най-малко 30 минути през повечето дни от седмицата. Следвайте план за здравословно хранене. Яжте повече зърна, плодове и зеленчуци. Намалете мазнините и калориите. Вашият екип от здравни специалисти може да ви помогне да разработите план за хранене. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако трябва да приемате лекарството за диабет metformin. Метформин може да намали шансовете Ви за диабет тип 2, особено ако сте по-млади и по-тежки и имате преддиабет или ако сте имали гестационен диабет.

Говорете с вашия здравен екип за вашите планове за кърмене. Попитайте дали мястото, където възнамерявате да доставяте вашето бебе, има персонал и настройка за подпомагане на успешното кърмене. Вземете клас за кърмене. Бременните жени, които научават как да кърмят, са по-склонни да бъдат успешни от тези, които не го правят. Посъветвайте се с Вашия лекар да препоръча консултант по кърмене, който да Ви помогне при кърменето. Консултант по кърмене е обучен да помага при кърменето. Говорете с приятели, които са кърмили или помислете дали да се присъедините към група за подкрепа на кърменето.

Кърмене възможно най-скоро след раждането. Смученият инстинкт е много силен през първия час от живота. Ако все още нямате консултант по лактация, помолете някой в ​​болницата да ви помогне; Посъветвайте се с персонала на болницата да не дава на бебето друга храна или формула, освен ако не е медицинско необходимо. Позволете на бебето да остане в болничната Ви стая през целия ден и през нощта, за да можете да кърмите често. Или помолете сестрите да ви носят вашето бебе за храна; Опитайте се да избягвате да давате на бебето си биберони или изкуствени зърна, така че бебето ви да свикне да се заключва само на гърдите ви.

Нелекуваният или неконтролиран гестационен диабет може да причини проблеми на вашето бебе, например

Какво трябва да знам за лекарствата за диабет; Какво трябва да знам за храненето и диабета; Какво трябва да знам за физическата активност и диабета; Вашето ръководство за диабет: тип 1 и тип 2

Бебето ви също може да се роди с жълтеница. Жълтеницата е по-честа при новородени от майките, които са имали диабет по време на бременността си. При жълтеница кожата и белите очи стават жълти. Жълтеницата обикновено изчезва, но може да се наложи бебето ви да бъде поставено под специално осветление, за да ви помогне. Уверете се, че вашето бебе получава много мляко от кърменето също ще помогне на жълтеницата да изчезне.

Бебето ви е по-вероятно да стане с наднормено тегло и да развие диабет тип 2, докато растат.

Ако имате гестационен диабет, Вашият лекар може да препоръча да имате допълнителни тестове, за да проверите състоянието на Вашето бебе, например

Как се диагностицира гестационният диабет?

Има ли риск за диабет тип 2? Предприемане на мерки за намаляване на риска от получаване на диабет

Гестационната диабет може да увеличи шансовете ви

Как ще се отрази диабетът на бременността на бебето ми?

Преклампсия се проявява през втората половина на бременността. Ако не се лекувате, прееклампсия може да причини проблеми за Вас и Вашето бебе, които могат да причинят смърт. Единственото лечение за прееклампсия е да ражда. Ако развиете прееклампсия в края на бременността, може да се наложи да имате цезарово сечение, за да доставите рано бебето си. Ако развиете прееклампсия по-рано, може да се нуждаете от почивка на легло и лекарства или може да се наложи да бъдете хоспитализирани, за да позволите на бебето да се развие възможно най-много преди раждането.

Никога не е твърде рано да се предотврати диабет. Живот на малки стъпки за здраво семейство.

Депресията може да ви направи твърде уморени, за да управлявате диабета си и да се грижите за бебето си. Ако по време или след бременността Ви се почувствате неспокойни, тъжни или не можете да се справите с промените, пред които сте изправени, говорете с вашия екип от здравни специалисти. Депресията може да бъде лекувана. Вашият здравен екип може да предложи начини, по които да получите подкрепа и да се чувствате по-добре. Не забравяйте, че за да се грижите за вашето бебе, първо трябва да се грижите за себе си.

Ще ми трябват допълнителни тестове по време на бременността, за да проверя здравето на бебето си?

Продължете с проверките си. “Чувствате се добре” не означава, че трябва да пропуснете всички срещи. Жените с гестационен диабет често нямат симптоми. Вашият здравен екип ще бъде нащрек за всички проблеми, свързани с гестационния диабет.

Как ще ме засегне гестационен диабет?

Вашият диабет вероятно ще изчезне след раждането на бебето ви. Въпреки това, дори ако диабетът ви изчезне след раждането, вие

Лечението на гестационен диабет означава предприемане на стъпки, за да се поддържат нивата на кръвната Ви захар в целеви диапазон. Целите са номерата, за които се стремите. Вашият лекар ще ви помогне да зададете целите си. Ще научите как да контролирате кръвната си глюкоза

Използването на план за здравословно хранене ще помогне на кръвната Ви глюкоза да остане в целевия диапазон.

Вашият здравен екип ще ви помогне да направите план за здравословно хранене с избор на храна, който е добър както за вас, така и за вашето бебе. Тези избори са добри, които можете да следвате по време на бременността и след това, когато вдигате семейството си.

Как се третира гестационният диабет?

Използването на план за здравословно хранене ще помогне на кръвната Ви глюкоза да остане в целевия диапазон. Планът ще ви помогне да знаете кои храни да ядете, колко да ядете и кога да ядете. Изборът на храни, количествата и времето са важни за поддържане на нивата на кръвната Ви захар в целевия диапазон.

Хранене, диета и хранене

Как ще разбера дали моите нива на кръвната глюкоза са насочени към целта?

Ще трябва ли да правя други тестове сами?

След като имам моето бебе, как мога да разбера дали все още имам диабет?

Повече информация е предоставена в темата за здравето на тема “Какво трябва да знам за храненето и диабета”.

Физическата активност може да ви помогне да достигнете целите си за кръвната захар. Говорете с Вашия лекар за вида дейност, която е най-подходяща за Вас. Ако вече сте активни, кажете на Вашия лекар какво правите. Да бъдеш физически активен ще намали шансовете си за диабет тип 2 и неговите проблеми в бъдеще. Сега е време да развиете добри навици за вас и вашето бебе.

Физическата активност може да ви помогне да достигнете целите си за кръвната захар.

За повече информация относно физическата активност и бременността, посетете www.womenshealth / бременност.

Ако имате проблеми с постигането на целите си за кръвна захар, може да се наложи да приемете лекарство, наречено инсулин, заедно със здравословен план за хранене и физическа активност. Вашият здравен екип ще ви покаже как да си направите инсулинови снимки. Инсулинът няма да навреди на Вашето бебе.

Вашият здравен екип може да ви помоли да използвате малко устройство, наречено глюкомер, за да проверите нивата на кръвната Ви захар. Ще се научиш

Всеки път, когато проверявате кръвната си захар, напишете резултатите.

Може да бъдете помолени да проверите кръвната си захар

Тази диаграма показва целевите стойности на кръвната захар за жени с гестационен диабет.

Посъветвайте се с Вашия лекар дали тези цели са подходящи за Вас.

Всеки път, когато проверявате кръвната си глюкоза, запишете резултатите в книга. Посъветвайте се с вашия здравен екип за книга с глюкоза в кръвта или използвайте електронна система за проследяване на кръвната захар в Интернет или на вашия мобилен телефон. Винаги носете глюкомера и записващата книга на вашите прегледи, така че да можете да разговаряте с вашия екип по здравни грижи за постигане на нивата на кръвната Ви захар.

Вашият здравен екип може да ви научи как да тествате химикали, наречени кетони, в сутрешната урина или в кръвта. Високите нива на кетоните са знак, че тялото ви използва телесните мазнини за енергия, вместо храната, която ядете. Използването на мазнини за енергия не се препоръчва по време на бременност. Кетоните може да са вредни за вашето бебе.

Ако вашите кетонови нива са високи, Вашият лекар може да Ви предложи да промените вида или количеството храна, която ядете. Или може да се наложи да промените храненето или времето за закуска.

Ще трябва да посетите Вашия лекар, за да проведете тест за кръвна захар от 6 до 12 седмици след раждането на бебето, за да видите дали все още имате диабет. За повечето жени нивата на кръвната глюкоза се нормализират след бременност. Въпреки това, при 5-10% от жените с гестационен диабет нивата на кръвната захар не се нормализират. Тестовете показват, че тези жени имат диабет, обикновено диабет тип 2. Те ще трябва да управляват своя диабет чрез диета, физическа активност и лекарства, ако е необходимо.

Дори ако нивата на кръвната Ви захар се нормализират след бременността, шансовете ви за диабет – обикновено диабет тип 2 – по-късно в живота са високи. Следователно, трябва да се тествате най-малко на всеки 3 години за диабет или преддиабет.

Можете да направите много за предотвратяване или забавяне на диабет тип 2, като направите тези промени в начина на живот

Тези промени могат да ви помогнат да се насладите на по-дълъг и здравословен живот. Вашият екип по здравеопазване може да ви даде информация и помощ, за да ви помогне да направите тези промени.

Чрез забавяне или предотвратяване на диабет тип 2, също ще намалите шансовете си за сърдечно-съдови заболявания и други проблеми, докато остареете.

Говорете с Вашия лекар, ако мислите, че имате друго бебе. За безопасността на Вашето бебе, кръвната Ви захар трябва да е на здравословни нива, преди да забременеете отново. Вашият лекар може да ви помогне да сте готови за следващото си дете.

Как мога да предотвратя или забавям диабет тип 2 по-късно в живота?

Можете да дадете на бебето здравословен старт чрез кърмене. Кърмата осигурява най-доброто хранене за вашето бебе и защита от някои заболявания.

Как мога да дам на бебето здравословен старт?

За да се подготвите за кърмене

След като имате вашето бебе, тези стъпки могат да ви помогнат да започнете чудесно

Много водещи здравни организации предполагат, че вашето бебе не трябва да има храни или течности, различни от кърмата, през първите 6 месеца. След първите 6 месеца бебетата могат да започнат да ядат други храни заедно с кърмата.

Прочетете повече в кърменето и кърменето Преглед на www.nichdernment / health / topics / кърмене или посетете www.womenshealth / кърмене.

Можете да помогнете на детето ви да бъде здравословно, като показва на детето как да прави здравословен избор на начин на живот, включително физически активен, ограничаване на времето на екрана пред телевизора или видеоигрите, хранене на здравословна диета и поддържане на здравословно тегло.

Повече информация за помагането на детето ви да научи здравословни навици е предоставена в темата за здравето на детето, Помощ за вашето дете, Съвети за родители.

Здравословният начин на живот може да помогне на Вашето дете да стане с наднормено тегло или със затлъстяване и след това да има диабет тип 2 по-късно.

За повече информация относно диабета, свържете се с Националната информационна клиника за диабет (NDIC) на 1-800-860-8747 за безплатни копия на тези публикации или ги прочетете онлайн на www.diabetesernmenternment

Повече информация за управлението на диабета е предоставена в здравните теми в областта на здравеопазването

Повече информация за Предотвратяване на диабет тип 2 е предоставена в темата за здравето

Как мога да помогна детето ми да бъде здравословно в бъдеще?

Публикуваните в Националната програма за диагностика на диабета включват таблица за жени с анамнеза за гестационен диабет, на разположение на непълнолетния или чрез обаждане на 1-888-693-NDEP (1-888-693-6337)

Националният институт по диабет и храносмилателни заболявания и заболявания на бъбреците) и други компоненти на тенденцията) провеждат и подкрепят изследвания в много болести и условия.

Какви са и те са подходящи за вас ?; Са част от клиничните изследвания и са в основата на всички медицински постижения. Вижте нови начини за предотвратяване, откриване или лечение на заболявания. Изследователите също така използват други аспекти на грижите, като подобряване на качеството на живот на хората с хронични заболявания. Разберете дали са подходящи за вас.

Гестационният диабет е вид диабет, който се развива само по време на бременност. Диабетът означава, че кръвната ви захар, наричана още кръвна захар, е твърде висока; Гестационен диабет се случва, когато тялото ви не може да произвежда достатъчно инсулин по време на бременност. Инсулинът е хормон, направен в панкреаса – орган, разположен зад стомаха ви. Инсулинът помага на тялото ви да използва глюкозата за енергия и помага да се контролират нивата на кръвната Ви захар; Вероятно ще бъдете тествани за гестационен диабет между 24 и 28 седмица от бременността. Ако имате по-голям шанс да получите гестационен диабет, Вашият лекар може да тества диабет по време на първото ви посещение след забременяване. Ако имате високи нива на кръвната захар, тъй като вашият гестационен диабет не е под контрол, вашето бебе ще има и висока кръвна захар. Нелекуваният или неконтролиран гестационен диабет може да причини проблеми на вашето бебе .; Лечението на гестационен диабет означава предприемане на стъпки за поддържане на нивата на кръвната Ви захар в целевия диапазон; Дори ако нивата на кръвната Ви захар се нормализират след бременността, шансовете ви за диабет – обикновено диабет тип 2 – по-късно в живота са високи. Следователно, трябва да се тествате най-малко на всеки 3 години за диабет или преддиабет. Можете да дадете на бебето здравословен старт от кърменето. Можете да помогнете на детето ви да бъде здравословно, като показва на детето как да прави здравословен избор на начин на живот, включително физически активен, ограничаване на времето на екрана пред телевизора или видеоигрите, хранене на здравословна диета и поддържане на здравословно тегло.

Какво е отворено ?; Които понастоящем са отворени и набират, могат да бъдат разгледани на www.ClinicalTrials.

Тази информация може да съдържа съдържание за лекарства и, когато се приема по предписаното, условията, които лекуват. Когато е подготвено, това съдържание включва най-актуалната налична информация. За актуализации или за въпроси относно каквито и да било лекарства, свържете се с Администрацията по храните и лекарствата в САЩ на адрес 1-888-463-6332 или посетете wwwernment. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за повече информация.

Theernment би искал да благодари; Boyd E. Metzger, М. D. Northwestern University, Сюзън A. Biastre, R.D., L.D.N., C.D.E. Болница за жени и бебета, Beverly Gardner, R.D., L.D.N., C.D.E. Извънболнична хранене и диабет Образователен център Дърам болница

Септември 2014 г.

Точки за запомняне

Ръководство за произношение