Какво причинява тромбоцитопения?

Много от факторите могат да причинят тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити). Условието може да бъде наследено или придобито. “Наследствено” означава, че вашите родители предават гена за състоянието ви. “Придобитите” означава, че не сте родени със състоянието, но го развивате. Понякога причината за тромбоцитопения не е известна.

По принцип се наблюдава нисък брой на тромбоцитите, тъй като

Комбинацията от горните фактори също може да причини нисък брой тромбоцити.

Костният мозък не прави достатъчни тромбоцити

Костният мозък е гъбата като тъкан в костите. Той съдържа стволови клетки, които се развиват в червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Когато стволовите клетки са повредени, те не се развиват в здрави кръвни клетки.

Тялото унищожава собствените си тромбоцити

Много състояния и фактори могат да повредят стволовите клетки.

Ракът, като левкемия (ли-КЕ-ме-ах) или лимфом (lim-FO-ma), може да увреди костния мозък и да унищожи кръвните стволови клетки. Ранните лечения, като радиацията и химиотерапията, също унищожават стволовите клетки.

Апластичната анемия е рядко, сериозно нарушение на кръвта, при което костният мозък спира да прави достатъчно нови кръвни клетки. Това намалява броя на тромбоцитите в кръвта Ви.

Излагането на токсични химикали – като пестициди, арсен и бензен – може да забави производството на тромбоцити.

Някои лекарства, като диуретици и хлорамфеникол, могат да забавят производството на тромбоцити. В Съединените щати рядко се използва хлорамфеникол (антибиотик).

Общите лекарства без рецепта, като аспирин или ибупрофен, също могат да повлияят на тромбоцитите.

Алкохолът също забавя производството на тромбоцити. Временният спад в броя на тромбоцитите е често срещан при тежките пиячи, особено ако приемат храни, които са с ниско съдържание на желязо, витамин В12 или фолат.

Варицела, заушка, рубеола, вирус на Epstein-Barr или парвовирус може да намали броя на тромбоцитите за известно време. Хората, които имат СПИН често развиват тромбоцитопения.

Някои генетични състояния могат да причинят нисък брой тромбоцити в кръвта. Примерите включват синдроми на Wiskott-Aldrich и May-Hegglin.

Нисък брой тромбоцити може да се наблюдава дори ако костният мозък прави достатъчно тромбоцити. Тялото може да унищожи собствените си тромбоцити поради автоимунни заболявания, някои лекарства, инфекции, операция, бременност и някои състояния, които причиняват прекалено съсирване на кръвта.

Автоимунни заболявания се появяват, ако имунната система на тялото погрешно атакува здрави клетки в тялото. Ако автоимунната болест разруши тромбоцитите на организма, може да възникне тромбоцитопения.

Един пример за този тип автоимунно заболяване е имунната тромбоцитопения (ITP). ITP е нарушение на кръвообращението, при което кръвта не се съсирва както трябва. Счита се, че автоимунният отговор причинява повечето случаи на ИТП.

Обикновено имунната ви система помага на тялото ви да се бори с инфекции и заболявания. Но ако имате ИТП, имунната ви система атакува и унищожава собствените си тромбоцити. Защо това се случи, не е известно. (ITP също може да възникне, ако имунната система атакува вашия костен мозък, което прави тромбоцити.)

Други автоимунни заболявания, които разрушават тромбоцитите, включват лупус и ревматоиден артрит.

Реакцията на лекарството може да обърка тялото ви и да причини унищожаване на тромбоцитите му. Примери за лекарства, които могат да причинят това, включват хинин, антибиотици, които съдържат сулфа, и някои лекарства за гърчове, като дилантин, ванкомицин и рифампин. (Хининът е вещество, което често се среща в тоничната вода и продуктите за здравословно хранене.)

Хепаринът е обикновено лекарство, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Но имунната реакция може да предизвика лекарството да предизвика кръвни съсиреци и тромбоцитопения. Това състояние се нарича хепарин-индуцирана тромбоцитопения (HIT). ХИТ рядко се среща извън болница.

Слезката се задържа на твърде много тромбоцити

В HIT, имунната система на организма атакува вещество, образувано от хепарин и протеин на повърхността на тромбоцитите. Тази атака активира тромбоцитите и те започват да образуват кръвни съсиреци.

Кръвните съсиреци могат да се образуват дълбоко в краката (дълбока венозна тромбоза), или могат да се разрушат и да преминат към белите дробове (белодробна емболия).

Нисък брой тромбоцити може да възникне след отравяне на кръвта от широко разпространена бактериална инфекция. Вирус, като мононуклеоза или цитомегаловирус, също може да причини нисък брой тромбоцити.

Тромбоцитите могат да бъдат унищожени, когато преминават през сърдечни клапи, кръвоносни съдове или машини и тръби, използвани за кръвопреливане или байпас.

Около 5% от бременните жени развиват лека тромбоцитопения, когато са близо до раждането. Точната причина не е известна със сигурност.

Някои редки и сериозни състояния могат да доведат до нисък брой тромбоцити. Два примера са тромботична тромбоцитопенична пурпура (ТТР) и дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC).

ТТР е рядко кръвно състояние. Той причинява образуването на кръвни съсиреци в малките кръвоносни съдове на организма, включително съдове в мозъка, бъбреците и сърцето.

DIC е рядко усложнение на бременността, тежките инфекции или тежката травма. Малки кръвни съсиреци се образуват изведнъж в тялото.

При двете условия кръвните съсиреци използват много от кръвните тромбоцити.

Обикновено една трета от тромбоцитите на тялото се съхраняват в далака. Ако далакът е увеличен, той ще се задържи на твърде много тромбоцити. Това означава, че в кръвта няма да има достатъчно тромбоцити.

Удължената далака често се дължи на рак или тежко чернодробно заболяване, като например цироза (сър-RO-sis). Цирозата е заболяване, при което черният дроб е белязан. Това му пречи да работи добре.

Удължената далака може да се дължи на състояние на костен мозък, като миелофиброза (MI-eh-lo-fi-BRO-sis). При това състояние костният мозък е белязан и не е способен да направи кръвни клетки.