Какво причинява синдром на счупено сърце?

Причината за синдрома на нарушения на сърцето не е напълно известна. Въпреки това се смята, че екстремният емоционален или физически стрес играе роля при причиняването на временното разстройство.

Въпреки че симптомите са подобни на тези при сърдечен удар, това, което се случва със сърцето, е съвсем различно. Повечето сърдечни атаки се причиняват от близо или пълно блокиране на коронарна артерия. При синдрома на нарушена сърдечна дейност, коронарните артерии не се блокират, въпреки че притокът на кръв може да бъде намален.

В повечето случаи синдром на счупване на сърцето се появява след интензивно и разстроено емоционално или физическо събитие. Някои потенциални причини за синдром на счупено сърце са

Възможни задействания

Изследователите смятат, че внезапният стрес освобождава хормони, които преобладават или “зашеметяват” сърцето. (Терминът “зашеметен” често се използва, за да покаже, че увреждането на сърдечния мускул е само временно.) Това може да предизвика промени в сърдечните мускулни клетки или коронарни кръвоносни съдове или и двете. Сърцето става толкова слабо, че лявата му камера (която е камерата, която изпомпва кръв от сърцето ви до тялото ви) издува и не може да се изпомпва добре, докато другите части на сърцето работят нормално или с още по-силни контракции. В резултат на това сърцето не може да помпа правилно. (За повече информация относно изпомпването на сърцето и притока на кръв, посетете статията “Здравни теми”).

Потенциални причини

Изследователите се опитват да идентифицират точния начин, по който хормоните на стреса засягат сърцето. Синдромът на счупеното сърце може да възникне от хормонален удар, спазъм на коронарната артерия или микроваскуларна дисфункция.

Интензивен стрес кара големите количества от “борбата или полет” хормони, като адреналин и норадреналин, да бъдат пуснати в кръвта. Хормоните са предназначени да ви помогнат да се справите със стреса. Изследователите смятат, че внезапното увеличение на хормоните преобладава и зашеметява сърдечния мускул, което води до симптоми, подобни на тези при сърдечен удар.

Някои изследвания показват, че екстремният стрес причинява временно, внезапно стесняване на една от коронарните артерии в резултат на спазъм. Спазът забавя или спира притока на кръв през артерията и гладува част от сърцето на богата на кислород кръв.

Друга теория, която придобива сцепление, е, че много малките коронарни артерии (наречени микроваскуларни артерии) не функционират добре, поради ниските нива на хормони, настъпили преди или след менопаузата. Микроваскуларните артерии не успяват да осигурят достатъчно кръв, богата на кислород, към сърдечния мускул.