Какво мога да направя за болката, която изпитвам в момента?

В момента четете съдържание за хора с RA, които се чувстват още по-зле днес. Ако това не описва как се чувствате, идете тук, за да намерите съдържание за вас.

Когато се чувствате зле, вие естествено искате незабавно облекчаване на симптомите на ревматоидния артрит. Има начини да облекчите болката, дори ако не можете да я спрете напълно. Някои от тези методи може да ви изненадат.

Капсаицинът е съставка в лютите чушки. В някои кремове можете да разтривате болезнени стави. В проучванията хората с RA, които го използват по този начин, казаха, че имат по-малко болка.

Капсаицинът подтиква тялото да освободи естествен химикал, който помага да се общуват болките между нерви и части от тялото. На първо място, може да почувствате повече болка, но след това обикновено се успокоява.

Сигурни ли сте, че имате ефективно лекарство против болка?

Някои RA наркотици помагат да се контролира състоянието в дългосрочен план чрез намаляване на възпалението и увреждане на ставите. Но когато имате болка, имате нужда от незабавно облекчаване на болката. Ацетаминофенът и НСПВС като ибупрофен могат веднага да помогнат за облекчаване на болката. Така че може да се постави кортикостероид. Или може да се нуждаете от лекарства за облекчаване на болката, отпускани с рецепта. Обадете се в кабинета на Вашия лекар – кажете му как се чувствате и попитайте какво ви е необходимо.

Погледнахте ли в електрическата стимулация (TENS)?

Въпреки че TENS рядко се използва за RA, това може да помогне.

Устройството TENS е малко устройство, което изпраща електрически сигнали в тялото ви чрез електроди, поставени на кожата ви в близост до областта на болката. Не е ясно как работи ТЕНТ, но помага на някои хора с RA.

Една теория е, че десетките стимулират нервите и прекъсват сигналите за нормална болка. Друга идея е, че той задейства освобождаването на ендорфини, естествените болкоуспокояващи на тялото ви.

Единица TENS във вашия дом може да ви доведе до особено болезнено избухване на симптоми на RA. Повечето хора се чувстват по-малко болка, докато устройството е включено. Но след като го изключат, болката обикновено се връща.

Обмислили ли сте съвместни инжекции?

Стероидните инжекции успокояват бързо възпалението и болката в специфичните стави, които болят. Те са един от най-ефективните начини за облекчаване на болката в една или две подути стави. Може би вече знаете за кортикостероидни хапчета и техните странични ефекти. Инжектирането директно в ставна причина води до по-малко странични ефекти, отколкото хапчета.

Топ храни, които да ви помогнат да живеете добре с RA.

Вие ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и проучвания на RA.

Лечението ви изглежда работи добре. Не забравяйте да упражнявате редовно, да ядете здравословна диета, да имате достатъчно сън и да вземате лекарствата си. Комбинирани, тези неща ще ви помогнат да контролирате вашето RA.

Ако често имате по-малко от 15 минути сутрешна скованост, можете дори да попитате Вашия лекар дали иска да коригира дозата Ви. Не спирайте приема на вашето лекарство или намалете дозата сами.

Страхотно е, че нямате голяма сутрешна скованост. Може да искате да говорите с лекаря си за лечението. Дори ако вашият RA не е активен, понякога може да се наложи да приемете лекарство, за да предотвратите бъдещи ставни увреждания или да избегнете изгаряния.

Не забравяйте да упражнявате редовно, да ядете здравословна диета и да имате достатъчно сън. Грижата за себе си може да ви помогне да контролирате вашето RA.

Говорете с Вашия лекар за лечението. Ако често имате повече от 15 минути сутрешна скованост, вие и Вашият лекар може да опитате други лекарства или да коригирате дозата.

С RA не означава, че трябва да се примирите със сутрешна скованост и болка в ставите. Комбинацията от медикаменти, редовни тренировки, хранене на здравословна диета, достатъчно сън и физическа терапия, ако е необходимо, могат да помогнат за привеждане на вашето RA под контрол. Продължете да работите с Вашия лекар, за да получите по-добри дни.

Посъветвайте се с Вашия лекар за правилния план за лечение за Вас. Ако често имате сутрешна скованост и болезнени стави, лекарствата могат да забавят или да предотвратят повече увреждания на ставите. Подобно на всички лекарства, те имат ползи и рискове – говорете с Вашия лекар за това, което има смисъл за вас.

Можете да помогнете за контрола на вашето RA чрез редовно упражняване, хранене на здравословна диета и достатъчно сън. Но ако това не е достатъчно, лекарствата могат да направят повече.

Добре е, че работите с Вашия лекар, за да разберете какво причинява вашите симптоми. Много хора с RA се чувстват схванати сутрин, но това е само един симптом на RA.

Вашият лекар ще ви попита за други симптоми, като подути, болезнени стави от двете страни на тялото ви. Той може също да поръча кръвни изследвания, въпреки че няма нито един тест за диагностициране на РА.

Ако имате RA, вие и Вашият лекар ще създадете план за лечение, за да спрете допълнително увреждане на ставите и да намалите болката и сковаността.

Назначете среща с Вашия лекар. Много хора с RA се чувстват схванати сутрин, но това е само един симптом на RA. Трябва да видите лекар, за да получите правилната диагноза и да започнете да лекувате симптомите си.

Можете да помогнете на лекаря си, като проследявате симптомите си, като например колко продължителна е суровата скованост, кои стави са болезнени или подути, колко тежка е болката, колко сте уморени и какви проблеми срещате в ежедневните си задачи.

Ще намерите съвети и трикове, както и най-новите новини и проучвания за RA.

ИЗТОЧНИЦИ

Medscape, “Клинична представа за ревматоиден артрит”

Академията по ревматология, “Препоръки за използване на небиологични и биологични заболявания, модифициращи антиревматични лекарства при ревматоиден артрит”

Мат Исман споделя какво е да си комик – и човек – с РА.

Работа в Ню Йорк е трудно за Сара Нас; Нейната болка е толкова невидима за другите.