Какво е пневмония?

Пневмония (nu-MO-ne-ah) е инфекция в единия или двата белия дробове. Много микроби – като бактерии, вируси и гъбички – могат да причинят пневмония.

Инфекцията задушава въздушните сакове на белите дробове, които се наричат ​​алвеоли (al-VEE-uhl-eye). Въздушните торбички могат да се напълнят с течност или гной, причинявайки симптоми като кашлица с храчки (тънка субстанция), треска, студени тръпки и затруднено дишане.

Пневмонията и нейните симптоми могат да варират от лека до тежка. Много фактори влияят на сериозната пневмония, като вида на зародиша, причиняващ инфекцията, възрастта ви и общото ви здраве.

Преглед

Пневмонията обикновено е по-сериозна

перспектива

Пневмонията е разпространена в Съединените щати. Лечението на пневмония зависи от причината за това, колко тежки са вашите симптоми и възрастта и общото ви здравословно състояние. Много хора могат да бъдат лекувани у дома, често с перорални антибиотици.

Децата обикновено започват да се чувстват по-добре след 1-2 дни. За възрастни обикновено отнема от 2 до 3 дни. Всеки, който има влошаване на симптомите, трябва да се обърне към лекар.

Хората, които имат тежки симптоми или основни здравословни проблеми, може да се нуждаят от лечение в болница. Може да отнеме 3 седмици или повече, преди да могат да се върнат към нормалните си съчетания.

Умората от пневмония може да продължи един месец или повече.