Какво е ателектаза?

Ателектазата (at-uh-LEK-tuh-sis) е състояние, при което една или повече области на белите дробове се разпадат или не се надуват правилно. Ако са засегнати само малка площ или няколко малки участъка от белите дробове, може да нямате признаци и симптоми.

Ако голяма площ или няколко големи участъка от белите дробове са засегнати, те може да не са в състояние да доставят достатъчно кислород в кръвта ви. Това може да причини симптоми и усложнения.

За да разберем ателектазата, тя помага да се разбере как работят белите дробове. Дробовете ви са органи в гърдите, които позволяват на тялото ви да приема кислород от въздуха. Те също така помагат за отстраняването на въглеродния диоксид (отпадъчен газ, който може да бъде токсичен) от тялото ви.

Преглед

Когато дишате, въздухът преминава през носа и устата ви в трахеята. След това въздухът се придвижва до въздушните сакове на белите дробове. Тези сакове се наричат ​​алвеоли (al-VEE-uhl-eye).

перспектива

Малки кръвоносни съдове, наречени капиляри, преминават през стените на въздушните торбички. Когато въздухът достигне въздушните торбички, кислородът във въздуха преминава през стените на въздушната торбичка в кръвта в капилярите. В същото време въглероден диоксид се премества от капилярите във въздушните торбички. Този процес се нарича обмен на газ.

Въздушните сакове трябва да останат отворени и изпълнени с въздух, за да може този процес да работи правилно. Повърхностно активното вещество (sur-FAK-tant), течност, която покрива вътрешността на белите дробове, помага на въздушните торбички да останат отворени. Дълбокото дишане и кашлицата също спомагат за запазването на въздушните торбички. (Кашлицата помага за изчистване на слуз и други вещества от дихателните пътища.)

При ателектаза част от белия дроб се срива или не се надува. Въздушните торбички в тази част на белия дроб вече не са пълни с въздух. В резултат на това те не могат да участват в обмена на газ.

Ако са засегнати само малка площ или няколко малки участъка от белите дробове, може да нямате признаци и симптоми. Това е така, защото останалата част от белия дроб може да донесе достатъчно кислород, за да компенсира срината на белия дроб.

Ако ателектазата засяга голяма площ или няколко големи участъка от белите дробове, органите и тъканите на тялото ви може да не получат достатъчно богата на кислород кръв.

Условията и факторите, които предпазват белите дробове от правилно разширяване и пълнене с въздух, могат да причинят ателектаза. Например, ателектазата е много често след операцията.

Лекарството, използвано по време на операцията за временно привеждане в сън, може да намали или спре нормалното ви усилие да диша и да настоява за кашлица. Понякога, особено след операция на гръдния кош или коремната болка, болката може да ви попречи да не се вдишвате дълбоко. В резултат на това част от белите дробове може да се срине или да не се надуе правилно.

Изгледите за ателектаза зависи от нейната причина. При възрастни ателектазата често е краткосрочна. Сгъстените въздушни торби бавно се пълнят с въздух, когато причината за ателектазата бъде отстранена.

Ако ателектазата продължава, тя може да попречи на белите дробове да изчистят правилно слузта. Това може да доведе до инфекции (като пневмония).

Atelectasis обикновено не е животозастрашаващо. Ако обаче засяга голяма част от белите дробове – особено при бебе, малко дете или някой, който има друго белодробно заболяване или заболяване – може да бъде фатално, ако не бъде лекуван бързо.