Какво да ядете, когато имате диабет тип 1: броене на въглехидрати, захар и супермаркети за диабет

Диабетни тенденции

Важно е да се храните здравословно, когато имате диабет тип 1. Това не означава, че не можете да се насладите на вкусна храна, включително някои от вашите любими.

При диабет тип 1 тялото ви спира да произвежда инсулин. Така че приемате инсулин всеки ден или чрез изстрели или помпа. Това също е ключът към проследяването на нивата на кръвната Ви захар.

Инсулинът е само част от картината. Диетата и упражненията също играят важна роля в поддържането на стабилни нива на кръвната Ви захар. Когато правите здравословен хранителен избор и консумирате постоянни количества през деня, той може да ви помогне да контролирате захарите си. Това също може да намали шансовете ви за свързани с диабета проблеми като сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и увреждания на нервите.

Някои експерти смятаха, че има “диабетна диета”. Те мислели, че хората с диабет трябва да избягват всички храни със захари или да спрат да ядат определени други храни. Но когато имате тип 1, можете да ядете същата здравословна диета като всички останали.

Следвайте някои общи указания

Тези храни с високо съдържание на фибри винаги са по-добри решения от въглехидратите с ниско съдържание на фибри, като рафинирани “бели” зърна и преработени захарни храни.

Въглехидратите са основният източник на енергия на тялото ви. Можете да ги получите от много храни, като зърнени храни (тестени изделия, хляб, бисквити и бисквити), плодове и зеленчуци, млечни продукти и захари.

Въглехидратите повишават нивата на кръвната Ви захар по-бързо от всяка храна. Колко и какви видове въглехидратни храни, които ядете, могат да повлияят на това колко добре управлявате диабета си.

Преброяването на въглехидратите ви помага да следите колко въглехидрати ядете. Можете да работите с Вашия лекар или диетолог, за да разберете колко грама въглехидрати трябва да ядете за всяко хранене и закуска. Можете да използвате етикета на храните, приложението за обмен на храни или други справки, за да преброите грамовете въглехидрати в храните.