Какви са признаците и симптомите на безсъние?

Основният симптом на безсъние е неприятното падане или заспиване, което води до липса на сън. Ако имате безсъние, може да

Липсата на сън може да причини други симптоми. Може да се събудите, усещате умора или да не сте добре отпочинали, а през деня може да се почувствате уморени. Също така може да имате проблеми със задачата. Безсънието може да ви причини тревожност, депресия или раздразнение.

Безсънието също може да повлияе на ежедневните ви дейности и да причини сериозни проблеми. Например, може да почувствате сънливост по време на шофиране. Сънливостта на шофьора (не е свързана с алкохола) е причина за почти 20% от всички сериозни наранявания при катастрофи. Изследванията също така показват, че безсънието повишава риска от попадане на по-възрастните жени.

Ако безсънието засяга ежедневните Ви дейности, консултирайте се с Вашия лекар. Лечението може да ви помогне да избегнете симптомите и проблемите, свързани с нарушението. Също така, лошият сън може да е знак за други здравословни проблеми. Намирането и лечението на тези проблеми може да подобри общото ви здраве и сън.

Разстройства на съня и недостатъчен сън: Подобряване на здравето чрез научни изследвания