Какви са преработените храни?

Преработените храни не са само микровълнови ястия и други готови ястия. Терминът “преработена храна” се отнася за всяка храна, която по някакъв начин е изменена от естественото си състояние, било поради причини, свързани с безопасността, или поради удобство. Това означава, че може да ядете повече преработена храна, отколкото осъзнавате.

Преработените храни не са непременно нездравословни, но всичко, което е било преработено, може да съдържа добавена сол, захар и мазнини.

Едно от предимствата на готвене храна от нулата у дома е, че знаете точно какво става в него, включително количеството на добавена сол или захар.

Въпреки това, дори домашно приготвената храна понякога използва обработени съставки. Прочетете, за да разберете как можете да ядете преработени храни като част от здравословното хранене.

Какво се брои като преработена храна?

Повечето закупени от магазините храни ще бъдат обработени по някакъв начин.

Примерите за обичайно обработени храни включват

Техниките за обработка на храната включват продукти за замразяване, консервиране, изпичане, сушене и пастьоризиране.

Диетологът Сиан Портър казва: “Не всички преработени храни са лош избор. Някои храни се нуждаят от преработка, за да ги направят безопасни, като например мляко, което трябва да бъде пастьоризирано, за да се отстранят вредните бактерии. Като пресовани семена за производство на масло.

Замразяването на плодове и зеленчуци запазва повечето витамини, докато консервираните продукти (изберете тези без добавена захар и сол) могат да означават удобно съхранение, готвене и избор за ядене през цялата година, с по-малко отпадъци и разходи, отколкото свежи.

Съставките като сол, захар и мазнини понякога се добавят към преработените храни, за да направят своя аромат по-привлекателен и да удължат срока на годност или в някои случаи да допринесат за структурата на храната, като сол в хляб или захар в сладкиши.

Какво прави някои преработени храни по-малко здрави?

Това може да доведе до хора, които ядат повече от препоръчаните количества за тези добавки, тъй като те може да не са наясно колко е добавено към храната, която купуват и ядат. Тези храни също могат да бъдат по-високи в калории поради високите количества добавена захар или мазнини в тях.

Освен това диета с високо съдържание на червено и преработено месо (редовно хранене над 90 грама на ден) също е свързано с повишен риск от рак на червата. Някои изследвания също така показват, че яденето на голямо количество преработено месо може да бъде свързано с по-висок риск от рак или сърдечни заболявания.

Обработеното месо се отнася за месо, което е било запазено чрез пушене, втвърдяване, осоляване или добавяне на консерванти. Това включва колбаси, бекон, шунка, салам и пастети.

Министерството на здравеопазването препоръчва, ако в момента консумирате повече от 90 грама (варено тегло) червено и преработено месо на ден, което намалявате до 70 грама на ден. Това е еквивалентно на две или три блюда с бекон или малко повече от две филийки печено агнешко, говеждо или свинско месо, всеки с размерите на половин парче хляб.

Важно е обаче да запомните, че терминът “преработен” се отнася за много широк кръг от храни, много от които могат да се консумират като част от здравословна, балансирана диета.

Как мога да ям преработени храни като част от здравословна диета?

Четенето на етикетите за хранителните стойности може да ви помогне да избирате между преработените продукти и да проверявате количеството преработени храни, които ядете, които са с високо съдържание на мазнини, сол и добавени захари.

Добавянето на консервирани домати към кошницата за пазаруване например е чудесен начин да увеличите своя 5 на ден. Те могат също да се съхраняват по-дълго и да струват по-малко от пресни домати – просто проверете етикета, за да сте сигурни, че няма добавена сол или захар.

Повечето предварително опаковани храни имат етикет за хранителната стойност на гърба или на опаковката.

Този тип етикет съдържа информация за енергията (kJ / kcal), мазнините, наситените мастни киселини, въглехидратите, захарите, протеините и солта. Тя може също така да предостави допълнителна информация за определени хранителни вещества като влакна. Цялата хранителна информация се предоставя на 100 грама, а понякога и на порция храна.

Има насоки, които да ви кажат дали храната е висока или ниска в мазнини, наситени мазнини, сол или захар. Това са

Висока: повече от 17.5g мазнина на 100g; Нисък: 3g мазнина или по-малко на 100g

Висока: повече от 5g наситени мазнини на 100g; Нисък: 1,5g наситени мазнини или по-малко на 100g

Как да разбера дали преработената храна е с високо съдържание на мазнини, наситени мазнини, захар или сол?

Висока: повече от 22,5 g от общите захари на 100 g; Нисък: 5 g от общите захари или по-малко на 100 g

Висока: повече от 1,5 g сол на 100 g (или 0,6 g натрий); Нисък: 0,3 g сол или по-малко на 100 g (или 0,1 g натрий)

Например, ако се опитвате да намалите наситените мазнини, опитайте да ограничите количеството храни, които консумирате и които съдържат повече от 5g наситени мазнини на 100g.

Ако обработваната храна, която искате да купите, има етикет за хранителната стойност, който използва цветово кодиране, често ще намерите смес от червено, кехлибарено и зелено. Така че, когато избирате между подобни продукти, опитайте се да отидете за повече Зелените и кехлибар, и по-малко червени, ако искате да направите по-здравословен избор.

Въпреки това, дори по-здравословните готови ястия може да са по-високи в мазнините и други добавки, отколкото в домашно приготвен еквивалент. Това не означава, че домашните храни не могат да бъдат с високо съдържание на калории, мазнини, сол и захар, но ако направите самата храна, ще имате много по-добра представа за това, което е отишло в нея. Дори бихте могли да спестите пари.

За съвети как здравословно да се храните с бюджет, прочетете идеите ни за здравословна рецепта и разгледайте предизвикателството на Eat4Cheap.

01/06 /

01/06 /

Когато приготвяте храна у дома …

Ако искате да постигнете правилния баланс на вашата диета, използвайте ръководството на Eatwell. Това показва колко трябва да ядете от всяка група храни

Как да разберете етикетите на храните и да направите по-здравословен избор, когато пазарувате

Храненето на много червено месо вероятно увеличава риска от рак на червата. Разберете колко трябва да ядем

Зад заглавието се гледа на науката зад броя на калориите

Всеки петък в продължение на четири седмици ще ви изпрати безплатна, вкусна и здравословна рецепта, която можете да готвите вкъщи от нулата за около 5 паунда на хранене

Ръководството на Eatwell

Етикети на храните

Риск от червено месо и рак на червата

Анализ на новините: Можем ли да разчитаме на преброяване на калории?

Смесител за хранене