Какви витамини и добавки могат и не могат да направят

Увеличете енергията, отслабвайте, потискайте стреса, подобрявайте производителността и намалявайте бръчките! Тези фрази звучат ли познати?

Това са само някои от обещанията, които се съдържат на етикетите на витаминните и минерални добавки. Но витамините и минералите наистина могат ли да се справят с тези твърдения или е по-скоро хип-хоп от истината? Има ли доказателства, че витамин или минерална добавка наистина може да превърне лошата диета в здрава, да се разтопи или да постави ципа обратно в стъпката ви?

Експертите казват, че определено има място за витамини и минерални добавки в нашата диета, но основната им функция е да запълнят малки хранителни дефицити. Те са “добавки”, предназначени да добавят към вашата диета, да не заместят истинската храна или здравословен план за хранене.

 Погледнете по-отблизо какви витамини и минерални добавки могат и не могат да направят за вашето здраве.

Витамините и другите хранителни добавки не са предназначени да бъдат заместител на храната. Те не могат да заменят всички хранителни вещества и ползите от цели храни.

“Те могат да запълнят храненията в диетата си, но е късоглед да мислите, че вашият витамин или минерал е билет за добро здраве – голямата сила е на табелата, а не на хапче”, обяснява Роберта Андинг, RD, говорител на диетичната асоциация и директор по спортно хранене в Детската болница в Тексас в Хюстън.

Винаги е по-добре да получите хранителните си вещества от храната, споделя регистрираният диетолог Карен Ансел. “Храната съдържа хиляди фитохимикали, фибри и други, които работят заедно, за да насърчат доброто здраве, което не може да бъде дублирано с хапче или коктейл от добавки.”

Когато храната на чинията е недостатъчна и не включва основни хранителни вещества като калций, калий, витамин D и витамин В12, някои от хранителните вещества, които много хора в света не получават, добавката може да помогне Храненето. Витаминните и минерални добавки могат да помогнат за предотвратяване на недостатъците, които могат да допринесат за хронични заболявания.

Многобройни проучвания показват ползите за здравето и ефективността от допълване на липсващите хранителни вещества в храната. Изследването на Националния институт по здравеопазване (NIH) установи повишена костна плътност и намалени фрактури при жени в постменопауза, които приемат калций и витамин D.