Изторн: употреба, дозировка и странични ефекти

Какво представлява Виторин?

Езетимиб и симвастатин намаляват кръвните нива на “лошия” холестерол (липопротеини с ниска плътност или LDL) и триглицеридите, докато повишават нивата на “добър” холестерол (липопротеин с висока плътност или HDL).

Vytorin се използва заедно с диета с ниско съдържание на мазнини и други лечения за понижаване на общия холестерол при възрастни и деца на възраст най-малко 10 години. Не е известно дали Виторин намалява риска от сърдечни заболявания.

Vytorin може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Важна информация

Не трябва да използвате Vytorin, ако имате активно чернодробно заболяване или необичайни чернодробни функционални тестове.

Следните лекарства не трябва да се използват, докато приемате Виторин: боцепревир, циклоспорин, даназол, гемфиброзил, нефазодон, телапревир, някои антибиотици (кларитромицин, еритромицин, телитромицин), противогъбични лекарства (итраконазол, кетоконазол, позаконазол, вориконазол) / СПИН медикаменти (атазанавир, кобицистат (Stribild, Tybost), индинавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир, типранавир).

Не използвайте Vytorin, ако сте бременна или ако забременеете. Използвайте ефективен контрол на раждаемостта.

Не кърмите, докато използвате Vytorin.

Преди да приемете това лекарство

Не трябва да използвате Vytorin, ако сте алергични към симвастатин (Zocor) или езетимиб (Vytorin, Zetia), или ако имате

Активно чернодробно заболяване

Абнормни чернодробни функционални тестове; или

Ако сте бременна или кърмите.

Следните лекарства могат да увеличат риска от сериозни мускулни проблеми, ако ги приемате заедно с Виторин. Тези лекарства не трябва да се използват, докато приемате симвастатин

циклоспорин

даназол

гемфиброзил

нефазодон

Антибиотик – кларитромицин, еритромицин, телитромицин

Противогъбични лекарства – итраконазол, кетоконазол, позаконазол, вориконазол

Лекарства за хепатит С – боцепревир, телапревир; или

> ХИВ / СПИН медикаменти – атазанавир, кобицистат (Stribild, Tybost), индинавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир, типранавир.

Преди да започнете да приемате Виторин, уведомете Вашия лекар, ако вече използвате някое от тези други лекарства

амиодарон

Амлодипин (понякога в комбинирани лекарства – Caduet, Exforge, Lotrel, Tekamlo, Tribenzor, Twynsta, Amturnide)

дилтиазем

дронедарон

ранолазин; или

Как трябва да взема Виторин?

верапамил.

За да сте сигурни, че Виктон е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Разстройство на щитовидната жлеза

Анамнеза за чернодробно или бъбречно заболяване

Анамнеза за чернодробни проблеми, причинени от алкохола

ниско кръвно налягане

Електролитен дисбаланс (като ниски нива на калий или магнезий в кръвта)

Нелекувани или неконтролирани гърчове

Ако пиете големи количества алкохол

Ако сте на възраст над 65 години; или

Ако сте с китайски произход.

Правителствената бременност категория X. Vytorin може да навреди на нероденото бебе или да причини вродени дефекти. Не приемайте Виторин, ако сте бременна. Използвайте ефективен контрол на раждаемостта. Спрете да използвате лекарството и незабавно уведомете Вашия лекар, ако забременеете.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Не е известно дали езетимиб и симвастатин преминават в кърмата или ако могат да навредят на кърмаче. Не кърмите, докато използвате това лекарство.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Вземете Виторин точно както е предписано. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Докато употребявате това лекарство, може да се нуждаете от чести кръвни изследвания.

Какво трябва да избегна?

Ако имате тежка операция или тежко нараняване или инфекция, уверете се, че всеки лекар, който се грижи за вас, знае, че приемате Виторин.

Vytorin е само част от пълната програма за лечение, която включва и диета, упражнения и контрол на теглото. Следвайте диетата, лекарствата и упражненията си много внимателно.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина. Съхранявайте бутилката плътно затворена, когато не я използвате.

Избягващи нежелани реакции

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Сокът от грейпфрут и грейпфрут може да взаимодейства с това лекарство и да доведе до нежелани странични ефекти. Избягвайте употребата на продукти от грейпфрут докато приемате Виторин.

Ако вземате холестирамин, колесевелам или колестипол: Пространствайте дозите си, за да вземете Виторин 2 часа преди или 4 часа след като вземете някое от тези други лекарства.

Избягвайте да пиете алкохол. Тя може да повиши нивата на триглицеридите и може да увеличи риска от увреждане на черния дроб.

Избягвайте да ядете храни, които са с високо съдържание на мазнини или холестерол. Vytorin няма да бъде толкова ефективен при понижаването на холестерола, ако не следвате плана за намаляване на холестерола.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някои от тези признаци на алергична реакция към Виторин: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

В редки случаи симвастатин може да причини състояние, което води до разпадане на тъканите на скелетната мускулатура, което води до бъбречна недостатъчност. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате необяснима мускулна болка, нежност или слабост, особено ако имате и треска, необичайна умора и тъмна урина.

Спрете да използвате това лекарство и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Малко или никакво уриниране, болка в долната или долната част на гърба

Подуване, бързо увеличаване на теглото

Гадене, болка в горната част на корема, загуба на апетит, необичайна умора; или

Тъмна урина, глинени столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите).

Честите нежелани реакции на Vytorin могат да включват

главоболие

диария; или

Студени симптоми като запушен нос, кихане, възпалено гърло.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Много лекарства могат да взаимодействат с Виторин. Не всички възможни взаимодействия са изброени тук. Уведомете Вашия лекар за всички ваши лекарства и за всички, които започнете или спрете да използвате по време на лечението с Виторин, особено

колхицин

Какви други лекарства ще повлияят на Виторин?

lomitapide

Фенофибрат, фенофибринова киселина

Vytorin (езетимиб / симвастатин)

Разредител на кръвта (варфарин, Coumadin, Jantoven)

Лекарства за сърдечен ритъм – амиодарон или дронедарон

Лекарство за сърце или кръвно налягане – амлодипин, дилтиазем, ранолазин, верапамил; или

Лекарства, които съдържат ниацин или витамин B3, като Advicor, Niaspan, Niacor, Simcor, Slo-Niacin и други.

Този списък не е пълен и много други лекарства могат да причинят сериозни или животозастрашаващи медицински проблеми, ако се използват заедно с Vytorin. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Дайте списък на всичките си лекарства на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува.

7.06.2014-10-07, 8:37:58.

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Висок холестерол, фамилен хетерозиготен аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, правастатин, Zocor, Zetia, ловастатин

Висок холестерол аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, Zetia, ловастатин, ниацин

Висок холестерол, фамилен хомозиготен аторвастатин, симвастатин, Crestor, Lipitor, Zocor, rosuvastatin, Repatha, Praluent