Загуба на тегло хирургия получава хора се движат: проучване

От Катлийн Дойни

Репортер на HealthDay

Вторник, 5 април 2016 г. (HealthDay News) – Отслабването може да помогне за облекчаване на болката в ставите и да подобри мобилността в дългосрочен план, показват нови изследвания.

“Предишни проучвания са съобщили за подобрение на болката и функцията [след хирургична намеса]”, казва авторката на изследването Уенди Кинг, доцент по епидемиология в университета в Питсбърг.

Повечето от тези проучвания обаче са следвали само една година след процедурата, добави тя.

Установихме, че в продължение на три години, в зависимост от мярката, 50 до 75 процента от възрастните с тежко затлъстяване, които са имали бариатрична хирургия, са имали клинично значимо подобрение на болката, физическото функциониране и ходенето “, каза тя “Нашите открития засилват резултатите от краткосрочните проучвания.

Кралският екип оцени над 2 200 мъже и жени, които са претърпели операция за отслабване в една от 10-те болници в Съединените щати. Средната възраст на пациентите е била 47 и средният им индекс на телесна маса (ИТМ) е повече от 45, което се счита за тежко затлъстяване. Повечето са имали операция, наречена стомашен байпас, което намалява размера на стомаха.

В началото на проучването 44 процента не можеха да изминат четвърт миля за седем минути – често използвана мярка за оценка на мобилността, каза Кинг. След три години само 26% не могат, добави тя.

И около три четвърти от тези с тежка болка или увреждане на коляното или инвалидност са имали подобрение в симптомите на остеоартрита до третата година, установи проучването.

По-голямо подобрение имаше при мъжете, по-младите, по-високите доходи и тези, които са имали по-ниски BMI. Пациентите с по-малко симптоми на депресия, по-малко подуване на краката и без диабет в началото на проучването също са имали по-големи ползи от мобилността.

При тригодишната оценка пациентите са тежавали средно с 28% по-малко, отколкото преди операцията, установиха изследователите.

Констатациите са публикувани на 5 април в списанието на медицинската асоциация.

Защо има такова въздействие върху болката и функцията?

“Излишъкът от тежести води до увреждане на ставите, което води до болка и това води до ограничаване на дейността”, обясни кралят.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …