Витамин К перорално, парентерално

Витамин К се среща в различни храни, включително зелени листни зеленчуци, месо и млечни продукти. Ако ядете балансирана диета, съдържаща тези храни, трябва да получите всички витамин К, от които се нуждаете. Малкият витамин К се губи от храни с обикновена готвене.

Ако приемате антикоагулантно лекарство (разредители на кръвта), количеството на витамин К във вашата диета може да повлияе на това колко добре работят тези лекарства. Вашият лекар или медицински специалист може да препоръча промени в диетата ви, за да се помогне на тези лекарства да работят по-добре.

Употреба За витамин k

Липсата на витамин К е рядко, но може да доведе до проблеми със съсирването на кръвта и повишеното кървене. Вашият лекар може да лекува това, като Ви предписва витамин К.

Витамин К се прилага рутинно на новородени, за да се предотвратят проблеми с кървенето.

Витамин k се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Ако приемате диетична добавка без рецепта, внимателно прочетете и спазвайте всички предпазни мерки на етикета. За тези добавки следва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства. Кажете също на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, оцветители, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Децата могат да бъдат особено чувствителни към ефектите на витамин К, особено менадиол или високи дози фитонадион. Това може да увеличи вероятността от нежелани реакции по време на лечението. Новородените, особено недоносените бебета, може да са по-чувствителни към тези ефекти, отколкото по-големите деца.

Много лекарства не са тествани при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Няма конкретна информация за употребата на витамин К при пациенти в старческа възраст.

Преди да използвате витамин k

Не е докладвано, че витамин К причинява вродени дефекти или други проблеми при хората. Въпреки това употребата на добавки на витамин К по време на бременност не се препоръчва, тъй като се съобщава, че причинява жълтеница и други проблеми в бебето.

Витамин К, взет от майката, не е съобщавал, че причинява проблеми при кърмачките. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако давате на бебето си неоформена формула. В този случай бебето трябва да получи необходимите витамини по друг начин.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на използването на хранителни добавки в този клас. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете витамин k само според указанията на Вашия лекар. Не приемайте повече или по-малко от него, не го приемайте по-често и не го приемайте по-дълго, отколкото Ви е заповядал лекар. Това може да доведе до сериозни нежелани ефекти, като проблеми при кръвосъсирването.

Дозите лекарства в този клас ще бъдат различни за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на тези лекарства. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза витамин К, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Кажете на Вашия лекар каквито и да е дози, които пропускате.

Да се ​​пази далеч от деца.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Кажете на всички лекари и стоматолози, с които отивате, че приемате витамин k.

Винаги проверявайте с вашия медицински специалист, преди да започнете или прекратите приема на друго лекарство. Това включва всички лекарства без рецепта (извънборсови лекарства [OTC]), дори аспирин. Другите лекарства могат да променят начина, по който витамин k засяга тялото ви

Вашият лекар трябва да проверява напредъка ви при редовни посещения. Трябва редовно да се взема кръвен тест, за да се види колко бързо се съсирва кръвта Ви. Това ще помогне на Вашия лекар да реши колко лекарство имате нужда.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Правилното използване на витамин k

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Наличност Rx / OTC Rx и / или OTC

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Дефицит на витамин К фитонадион, Mephyton, витамин К1

Предпазни мерки при използване на витамин k

Витамин К странични ефекти

Витамин К (фитонадион)