Витамини и добавки за adhd: рибено масло, мелатонин, цинк и др

Някога се чудех дали алтернативните лечения като витамини и добавки могат да помогнат при симптомите на ADHD?

Някои алтернативни лечения са безопасни, евтини и лесни за получаване – но може да няма доказателство, че те работят. И нито една от тези опции няма за цел да замести доказани ADHD лечения.

Някои “естествени” или алтернативни начини на лечение също могат да бъдат опасни. Някои от тях могат да се смесват опасно с рецепта лекарства. И не предполагайте, че витамините или добавките са безопасни, само защото те са сметнати за “естествени”. Повечето не трябва да бъдат одобрявани от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Говорете с Вашия лекар за алтернативно лечение, преди да го приемете. Ето какво знаем за някои добавки.

Някои изследвания показват, че децата с ADHD могат да имат по-ниски нива на цинк в тялото си. И някои учени казват, че децата с нарушение, които приемали цинкови добавки заедно с традиционното лечение с ADHD, са имали подобрение в симптомите си.

Няколко проучвания показват спад в хиперактивността и импулсивността с цинкови добавки. Същите проучвания, обаче, не съобщават за промяна в непреднамереността, което е друг ключов симптом на ADHD. Изследване от 2005 г. в списание Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology обаче показва връзката между нивата на цинка и несъответствието между учителите и родителите при деца.

Храните с високо съдържание на цинк включват стриди и други морски дарове, червено месо, птици, млечни продукти, боб, ядки, пълнозърнести храни и обогатени зърнени храни.

Има известни доказателства, че рибеното масло може да помогне за подобряване на симптомите на ADHD. Съдържа омега-3 мастни киселини. Някои данни показват, че добавките от рибено масло могат да подобрят умствените способности на децата с нарушение, които са на възраст от 8 до 12 години. Например, тя може да спомогне за подобряване на способността на детето да организира дейности.

FDA е одобрила омега-3 съединение за ADHD с рецепта. Това съединение не е технически лекарство. Това се счита за “медицинска храна”.

В едно проучване е използвана специфична добавка от рибено масло и масло от вечерна иглика. Резултатите показват подобрения с хиперактивност, невнимание, способност за ясно мислене и цялостно поведение при деца с ADHD на възраст между 7 и 12 години.

Рибите с високо съдържание на омега-3 включват сьомга, риба тон, херинга, скумрия, пъстърва и сардини.