Вирусен гастроентерит

Вирусен гастроентерит

Какво представлява вирусният гастроентерит?

Какво представлява вирусният гастроентерит ?; Какви са симптомите на вирусния гастроентерит? Какви са усложненията на вирусния гастроентерит ?; Какво причинява вирусен гастроентерит ?; Как се предава вирусният гастроентерит ?; Как е диагностициран вирусният гастроентерит ?; Как се лекува вирусният гастроентерит ?; Хранене, диета и хранене; Как може да се предотврати вирусният гастроентерит ?; Точки за запомняне;

Вирусният гастроентерит е възпаление на лигавицата на стомаха, тънките черва и дебелото черво. Няколко различни вируси могат да причинят вирусен гастроентерит, който е силно заразен и изключително често срещан. Вирусният гастроентерит причинява милиони случаи на диария всяка година.

Всеки може да получи вирусен гастроентерит и повечето хора се възстановяват без никакви усложнения, освен ако не станат дехидратирани.

Вирусният гастроентерит е възпаление на лигавицата на стомаха, тънките черва и дебелото черво.

Какви са симптомите на вирусния гастроентерит?

Основните симптоми на вирусния гастроентерит са:

Водна диария; повръщане

Другите симптоми включват

главоболие; треска; втрисане; болка в корема

Симптомите обикновено се появяват в рамките на 12 до 48 часа след излагане на вирус, предизвикващ гастроентерит, и продължават от 1 до 3 дни. Някои вируси причиняват симптоми, които траят по-дълго.

Дехидратацията е най-често срещаното усложнение на вирусния гастроентерит. Когато някой не пие достатъчно течности, за да замени тези, които са загубени чрез повръщане и диария, може да се получи обезводняване. Когато се дехидратира, тялото няма достатъчно течности, за да поддържа правилния баланс на важни соли или минерали, известни като електролити. Кърмачетата, малките деца, възрастните хора и хората със слаба имунна система имат най-голям риск от дехидратация.

Прекомерна жажда; Нечесто уриниране; Тъмен цвят на урината; суха кожа; Летаргия, замаяност или припадък

Признаците за дехидратация при възрастни са

Сухота в устата и езика; Липса на сълзи при плач; Няма мокри пелени за 3 часа или повече; висока температура; Необичайно похабено или сънливо поведение; Потънали очи, бузи или меко петно ​​в черепа

Признаци на дехидратация при бебета и малки деца са

Също така, когато хората са дехидратирани, кожата им не се изравнява нормално веднага след като леко се хване и освободи.

Хората трябва да разговарят с доставчик на здравни услуги, ако имат такива

Тежката дехидратация може да изисква интравенозни течности и хоспитализация. Нелекуваната тежка дехидратация може да причини сериозни здравословни проблеми като органно увреждане, шок или кома – състояние на сън, в което човек не е в съзнание.

Какви са усложненията на вирусния гастроентерит?

Четири типа вируси причиняват повечето случаи на вирусен гастроентерит.

Ротавирусът е водеща причина за гастроентерит при кърмачета и малки деца. Ротавирусните инфекции са най-чести при кърмачета на възраст между 3 и 15 месеца. Симптомите обикновено се появяват 1 до 3 дни след експозицията. Ротавирус обикновено причинява повръщане и водниста диария в продължение на 3 до 7 дни, заедно с повишена температура и коремна болка. Ротавирусът може също така да инфектира възрастни, които са в тесен контакт с заразени деца, но симптомите при възрастните са по-леки.

Калицивирусите причиняват инфекция при хора от всички възрасти. Норовирусът е най-честият калицивирус и най-честата причина за вирусен гастроентерит при възрастни. Norovirus обикновено е отговорен за епидемии от вирусен гастроентерит. Избухванията на Norovirus се появяват през цялата година, но са по-чести от октомври до април. Хората, заразени с норовирус, обикновено изпитват гадене, повръщане, диария, коремни спазми, умора, главоболие и мускулни болки. Симптомите обикновено се появяват 1 до 2 дни след излагане на вируса и продължават от 1 до 3 дни.

Аденовирусът основно заразява деца на възраст под 2 години. От 49 вида аденовируси един щам засяга стомашно-чревния тракт, причинявайки повръщане и диария. Симптомите обикновено се появяват от 8 до 10 дни след експозицията и последните 5 до 12 дни. Аденовирусни инфекции се появяват целогодишно.

Астровирусът заразява предимно кърмачета и малки деца, но възрастните също могат да бъдат заразени. Този вирус причинява повръщане и водниста диария. Симптомите обикновено се появяват 3 до 4 дни след експозицията и последните 2 до 7 дни. Симптомите са по-леки от симптомите на норовирус или ротавирусни инфекции. Инфекциите се появяват целогодишно, но вирусът е най-активен през зимните месеци.

Вирусният гастроентерит често погрешно се нарича “стомашен грип”, но не е причинен от грипния вирус. Някои форми на гастроентерит се причиняват от бактерии или паразити, а не от вируси. Повече информация за бактериалните инфекции е предоставена в здравната тематика на FoodNews, факт от Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания.

Вирусният гастроентерит се предава от човек на човек. Вирусите се намират в изпражненията и повръщат от хора, които са заразени. Заразените хора могат да замърсят повърхности, предмети, храни и напитки с вируси, особено ако не измият добре ръцете си след употребата на банята. Когато заразен човек с несподелени ръце поклаща ръце или докосва друг човек, вирусът може да се разпространи. Когато поразява инфектиран човек, вирусът може да стане във въздуха.

Хората могат да бъдат заразени с вируси от

Norovirus е особено заразен. Norovirus може да оцелее в продължение на месеци върху повърхности, които не са напълно дезинфекцирани с разтвор на белина. Твърдите повърхности трябва да се почистват със смес от 2 чаши белина и 1 галон вода.

Заразените хора, които нямат симптоми, все още могат да предават вируси. Вирусите могат да се намират в изпражненията до 2 седмици, след като човек се възстанови от гастроентерит.

Какво причинява вирусен гастроентерит?

Избухвания на вирусен гастроентерит могат да се появят в домакинства, детски заведения, училища, домове за възрастни, круизни кораби, лагери, общежития, ресторанти и други места, където хората се събират на групи. Хората, които подозират, че са били изложени на вирус в някоя от тези настройки, може да се обърнат към местния здравен отдел, който проследява избухването на вирусни гастроентерити.

Кръв в изпражненията, което може да означава бактериална инфекция; Симптоми, които са тежки или продължават повече от няколко дни; Симптоми на дехидратация

Докосване на замърсени повърхности или предмети и докосване на устата им; Споделяне на храна, напитки или ястие с инфектирани хора; Консумират храни, които са заразени с вируса, като например стриди от замърсени води; Поглъщат въздушни частици, които съдържат вируси

Пиене на много течности, като плодови сокове, спортни напитки, безалкохолни напитки без кофеин и бульони за заместване на течности и електролити; Отпивайки малки количества чисти течности или смучене на лед, ако повръщането все още е проблем; Постепенно повторно внасяне на храна, като се започне с леки, лесни за смилане храни като ориз, картофи, тост или хляб, зърнени храни, постно месо, ябълки и банани; Избягване на мазни храни, захарни храни, млечни продукти, кофеин и алкохол, докато възстановяването приключи; Получаване на достатъчно почивка

Като орални разтвори за рехидратиране като Pedialyte, Naturalyte, Infalyte и CeraLyte; Даване на храна веднага след като детето е гладно; Като се дават кърмачета за кърмачета или пълна формула, както обикновено, заедно с орални рехидратиращи разтвори

Измийте добре ръцете си със сапун и топла вода в продължение на 20 секунди, след като сте използвали банята или смените памперси и преди да ядете или работите с храна; Дезинфекцирайте замърсени повърхности като плотове и маси за смяна на бебето със смес от 2 чаши домакинска белина и 1 галон вода; Избягвайте храни и напитки, които биха могли да бъдат замърсени

Как се предава вирусният гастроентерит?

Вирусният гастроентерит обикновено се диагностицира въз основа само на симптомите. Хората, които имат симптоми, които са тежки или продължават повече от няколко дни, могат да искат да посетят доставчик на медицински услуги за допълнителни тестове. Доставчикът на здравни услуги може да поиска проба от изпражнения да тества ротавирус или норовирус или да изключи бактерии или паразити като причина за гастроентерита.

Вирусният гастроентерит е възпаление на лигавицата на стомаха, тънките черва и дебелото черво. Няколко различни вируси могат да причинят вирусен гастроентерит, който е силно заразен и изключително разпространен; Основните симптоми на вирусния гастроентерит са водниста диария и повръщане; Дехидратацията е най-често срещаното усложнение на вирусния гастроентерит. Когато някой не пие достатъчно течности, за да замени тези, които са загубени чрез повръщане и диария, може да се получи обезводняване. Признаци на дехидратация при възрастни са прекомерна жажда, нечесто уриниране, тъмночервена урина, суха кожа и летаргия, замайване или припадък. Кърмачетата, малките деца, възрастните хора и хората със слаба имунна система имат най-голям риск от дехидратация. Вирусният гастроентерит се предава от човек на човек; Диагностиката на вирусния гастроентерит обикновено се основава само на симптоми. Повечето случаи на вирусен гастроентерит се разтварят във времето без специфично лечение. Антибиотиците не са ефективни срещу вирусни инфекции. Основната цел на лечението е да се намалят симптомите. Възрастни с вирусен гастроентерит трябва да пият много течности, като плодови сокове, спортни напитки, безалкохолни напитки без кофеин и бульони за заместване на течности и електролити. При деца с вирусен гастроентерит трябва да се дават орални рехидратиращи разтвори, за да се предотврати дехидратацията. Хората могат да намалят шансовете си за получаване или разпространение на вирусен гастроентерит, ако мият ръцете си със сапун и топла вода в продължение на 20 секунди след употребата на банята или смяната на памперсите и преди хранене или боравене с храна, дезинфекциране на замърсени повърхности и избягване на храни или течности, Да бъдат замърсени.

По време на епидемия от вирусен гастроентерит, доставчиците на здравни услуги или здравни служители могат да тестват проби от изпражнения, за да разберат кой вирус е отговорен за избухването.

Повечето случаи на вирусен гастроентерит се разтварят във времето без специфично лечение. Антибиотиците не са ефективни срещу вирусни инфекции. Основната цел на лечението е да се намалят симптомите и да се предотвратят усложненията.

Лекарствата без рецепта като лоперамид (Imodium) и бисмутов субсалицилат (Pepto-Bismol) могат да помогнат за облекчаване на симптомите при възрастни. Тези лекарства не се препоръчват за деца.

Следващите стъпки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на вирусен гастроентерит при възрастни

Как се диагностицира вирусният гастроентерит?

Децата имат особена загриженост. Поради по-малкия си размер на тялото, кърмачетата и децата вероятно ще станат дехидратирани по-бързо от диария и повръщане. Следващите стъпки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на вирусен гастроентерит и за предотвратяване на дехидратацията при деца

Как се лекува вирусният гастроентерит?

По-възрастните възрастни и възрастните със слаба имунна система също трябва да пият орални рехидратиращи разтвори, за да предотвратят дехидратацията.

Хранене, диета и хранене

Хората могат да намалят шансовете си за получаване или разпространение на вирусен гастроентерит, ако те

Как може да се предотврати вирусният гастроентерит?

Американската администрация по храните и лекарствата одобри две ваксини за предпазване на децата от ротавирусни инфекции: ротавирусна ваксина, жива, орална, пентавалентна (RotaTeq); И ротавирусна ваксина, живи, перорално (Rotarix). RotaTeq се дава на кърмачета в три дози на възраст 2, 4 и 6 месеца. Rotarix се прилага в две дози. Първата доза се дава, когато бебето е на 6 седмици, а втората – най-малко 4 седмици по-късно, но преди да е навършило 24 седмици.

Родителите на кърмачетата трябва да обсъждат ротавирусната ваксинация с доставчик на здравни услуги. За повече информация родителите могат да посетят уеб страницата за ваксинация на ротавирус на адрес www.vaccines/vpd-vac/rotavirus.

В миналото ротавирусните инфекции са били най-често срещани от ноември до април в Съединените щати. Но наскоро широко разпространената ваксинация забави предаването на вируса, забавяйки ротавирусната активност до края на февруари. Общият брой на инфекциите също е по-нисък в сравнение с предходните години.

Националният институт по диабет и храносмилателни заболявания и заболявания на бъбреците) и други компоненти на тенденцията) провеждат и подкрепят изследвания в много болести и условия.

Точки за запомняне

Какви са и те са подходящи за вас ?; Са част от клиничните изследвания и са в основата на всички медицински постижения. Вижте нови начини за предотвратяване, откриване или лечение на заболявания. Изследователите също така използват други аспекти на грижите, като подобряване на качеството на живот на хората с хронични заболявания. Разберете дали са подходящи за вас.

Какво е отворено ?; Които понастоящем са отворени и набират, могат да бъдат разгледани на www.ClinicalTrials.

Тази информация може да съдържа съдържание за лекарства и, когато се приема по предписаното, условията, които лекуват. Когато е подготвено, това съдържание включва най-актуалната налична информация. За актуализации или за въпроси относно каквито и да било лекарства, свържете се с Администрацията по храните и лекарствата в САЩ на адрес 1-888-463-6332 или посетете wwwernment. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги за повече информация.

Държавата-членка не одобрява или не облагодетелства конкретен търговски продукт или фирма. Търговските, патентованите или фирмените имена, които фигурират в този документ, се използват само защото се считат за необходими в контекста на предоставената информация. Ако продуктът не е споменат, пропускът не означава или предполага, че продуктът е незадоволителен.

Theernment би искал да благодари; Мери К. Естес, доктор, и Робърт Атмар, М.Д., Baylor College of Medicine

Април 2012 г.