Век (калцитриол), дозировка, странични ефекти

Какво е Vectical?

Vectical Маз се използва за лечение на плакатен псориазис (повдигнат, сребристо лющене на кожата) при възрастни.

Vectical също може да се използва за цели, които не са изброени в това ръководство за медикаменти.

Не трябва да използвате Vectical маз, ако имате тежка форма на псориазис (с гной, пилинг на кожата, тежко зачервяване).

Важна информация

Преди да използвате Vectical, уведомете Вашия лекар, ако имате ниски или високи нива на калций в кръвта, калциево заболяване или метаболитен дисбаланс или ако получавате лечение с ултравиолетова светлина (фототерапия) за вашия псориазис.

Уведомете Вашия лекар за всички други лекарства, които използвате за лечение на псориазис. Кажете също на Вашия лекар, ако приемате диуретик (водно хапче) или витамин или минерални добавки, които съдържат калций или витамин D.

Vectical е предназначен за употреба само върху области на псориазис. Избягвайте получаването му на здрави зони на кожата. Векият не трябва да се прилага върху лицето или областта на вагината.

Спрете да използвате Vectical и се обадете на Вашия лекар, ако имате сериозни нежелани реакции, като мехури или силно зачервяване, сърбеж или друго дразнене на лекуваната кожа. Използването на Vectical може да повлияе на способността на организма да метаболизира калций. Това може да доведе до високи нива на калций в кръвта (хиперкалцемия). Симптомите на това състояние включват гадене, загуба на апетит, запек, повишена жажда и уриниране, мускулна слабост, объркване и чувство на умора или неспокойствие. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми.

Преди да използвате Vectical

Не трябва да използвате Vectical, ако имате тежка форма на псориазис (с гной, пилинг на кожата, тежко зачервяване).

За да сте сигурни, че можете да използвате безопасно Vectical, уведомете Вашия лекар, ако имате някое от тези други състояния

Ниски или високи нива на калций в кръвта

Калциево разстройство или метаболитен дисбаланс; или

Ако получавате лечение с ултравиолетова светлина (фототерапия) за вашия псориазис.

Правителствена бременност категория В. Не е известно дали Vectical ще навреди на нероденото бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство. Не е известно дали калцитриолът преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Не използвайте Vectical без да казвате на лекаря си, ако кърмите бебе. Не използвайте това лекарство при лица на възраст под 18 години без медицински съвет.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Използвайте Vectical точно както е предписано от Вашия лекар. Да не се използва в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното. Следвайте инструкциите на етикета си с рецепта.

Vectical маз обикновено се прилага веднъж сутрин и веднъж вечер. Следвайте инструкциите на Вашия лекар.

Не споделяйте Vectical с други хора, дори ако имат същите симптоми, които имате.

Измийте ръцете си преди и след прилагането на това лекарство.

Нанесете тънък слой от лекарството и го разтривайте напълно.

Не покривайте лекуваните области на кожата, освен ако Вашият лекар не ви е казал.

Vectical е предназначен за употреба само върху области на псориазис. Избягвайте получаването му на здрави зони на кожата.

Векият не трябва да се прилага върху лицето или областта на вагината.

Съхранявайте Vectical при стайна температура далеч от влага и топлина. Не позволявайте лекарството да замръзне.

Използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Как да използвам Vectical?

Симптомите на предозиране могат да включват гадене, слабост или объркване.

Избягвайте да излагате обработените зони на кожата на слънчева светлина или солариум. Vectical може да ви направи слънчево изгаряне по-лесно. Носете защитно облекло и използвайте слънцезащитно средство (SPF 30 или по-високо), когато сте на открито. Избягвайте да получавате вектори в очите, устата или устните си. Ако това се случи, изплакнете с вода.

Потърсете спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Vectical: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате Vectical и незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате някоя от тези сериозни нежелани реакции

Зачервяване или силно зачервяване, сърбеж или друго дразнене на лекуваните области; или

Влошени симптоми или без подобрение на псориазиса.

Използването на Vectical може да повлияе на способността на организма да метаболизира калций. Това може да доведе до високи нива на калций в кръвта (хиперкалцемия). Симптомите на това състояние включват гадене, запек, загуба на апетит, повишена жажда и уриниране, мускулна слабост, объркване и чувство на умора или неспокойствие. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми.

По-малко сериозни нежелани лекарствени реакции могат да включват леко сърбеж или дискомфорт на кожата.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Уведомете Вашия лекар за всички други лекарства, които използвате, особено

Други лекарства за лечение на псориазис

Витаминни или минерални добавки, които съдържат калций или витамин D; или

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Диуретик (хапче за вода), като хлоротиазид (Diuril), хидрохлоротиазид (HCTZ, HydroDiuril, Hyzaar, Lopressor, Vasoretic, Zestoretic), хлорталидон (Hygroton, талитони), индапамид (Lozol), метолазон (Mykrox, Zaroxolyn) и др.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Този списък не е пълен и други лекарства могат да взаимодействат с Vectical. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате. Това включва рецепта, лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не започвайте ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар.

2.01.2012-03-09, 11:32:11 AM.

Какво трябва да избегна?

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Вечни странични ефекти

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Псориазис Humira, метотрексат, Remicade, циклоспорин, Stelara, инфликсимаб, адалимумаб, ацитретин, сориатан, Trexall, Neoral, Rasuvo, Gengraf, ustekinumab, Inflectra, Otrexup, prednison, triamcinolone, dexamethasone, methylprednisolone,

Какви други лекарства ще повлияят на Vectical?

Вектор (калцитриол топикален)