Вегетариански диети: вегетариански, лакто-вегетариански, ово-вегетариански и др

Elaine Magee, МРН, R; На 14 май 2014 г.

Най-простото определение на вегетарианството е диета без месо, риба и птиче месо. Но хранителните навици на вегетарианците покриват широк спектър. В единия край са лакто-ово вегетарианци, които избягват животинска плът, но ядат яйца и млечни продукти. На другия край са веганите, които се отказват да ядат (и често носят) всички животински продукти, включително мед. Суровите хрананти са вегани, които ядат предимно сурови плодове, зеленчуци, бобови растения, кълнове и ядки.

Има и пешакари, които ядат риба и морфоу; И лакто-вегетарианци, които ядат млечни продукти, но не и яйца. Fruitarians следват диета, която включва плодове, ядки, семена и други растителни храни. Тези, които следват макробиотична диета, ядат главно зърнени храни, но също така могат да ядат риба. Не е задължително да се идентифицират като вегетарианци.

Гъвкавите се отнасят до вегетарианци, които понякога ядат месо и риба.

Много от привържениците на вегетарианството и веганизма – бившият Бийтъл Пол Маккартни и актьорът Алек Болдуин са две знаменитости, които щастливо рекламират каузата – приемат диета без месо не само като по-здравословна, но и като по-етичен начин за живот. Те посочват жестоките практики и високите екологични разходи за отглеждане на животни за храна като причина за изключване на месото от диетата.

Повечето хора в света обаче продължават да ядат някаква форма на месо или риба. Десет процента от хората се смятат за вегетарианци, според проучване на Галъп от 2013 г.

Повечето лекари и специалисти по хранене са съгласни, че диетата с ниско съдържание на мазнини, съдържаща плодове, зеленчуци и ядки, може да бъде благосклонна към здравето. Също така има изследвания, които предполагат, че намаляването или елиминирането на червено месо от храната може да намали риска от сърдечни заболявания.

Изследванията също така показват, че вегетарианска или вегетарианска диета може да намали риска от получаване на диабет тип 2. А проучване от 2011 г. установи, че вегетарианците имат по-ниски нива на триглицеридите, нивата на глюкозата, кръвното налягане и индекса на телесна маса (ИТМ).

Трудно е да се каже дали вегетарианецът или вегетарианецът намалява риска от рак. Това се дължи главно на разнообразието във вегетарианското население.

Много изследвания на раково-вегетарианските взаимоотношения заключават, че диети, богати на фибри, витамини, минерали, изофлавони (открити в соя, нахут, фъстъци и др.) И каротиноиди (намира се в моркови, сладки картофи, броколи, , Червени чушки и др.) Изглежда предпазват от болести, включително рак, когато са част от здравословен начин на живот.

Едно 11-годишно проучване в Германия изследва рак на дебелото черво сред 1900 вегетарианци. Изследователите отбелязват по-малко смъртни случаи от рак на стомаха, дебелото черво и белите дробове в участниците в проучването, отколкото в общата популация – особено сред тези, които практикували някаква форма на вегетарианство в продължение на поне 20 години. Те обаче предполагат, че други фактори, като телесното тегло и количеството упражнения, вероятно са засегнати от смъртността при изследваните вегетарианци.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа