Варфарин интравенозно

Варфарин може да причини сериозно или фатално кървене. Трябва да се извършва редовно мониториране на INR при всички лекувани пациенти. Лекарствата, диетичните промени и други фактори влияят върху нивата на INR, постигнати с терапията с варфарин натрий. Инструктирайте пациентите за превантивни мерки, за да минимизирате риска от кървене и да съобщавате за признаци и симптоми на кървене.

Употреби За варфарин

Терапевтичен клас: Антикоагулант

Химически клас: Кумарин (клас)

Варфарин се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За варфарин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към варфарин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите от инжектирането на варфарин в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на варфарин при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче може да се нуждаят от повишено внимание и корекция на дозата, особено тези, които са изложени на риск от кървене.

Преди да използвате варфарин

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате варфарин, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на варфарин с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на варфарин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на варфарин с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на варфарин с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използват заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често използвате варфарин или да Ви даде специални указания за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Използването на варфарин с някое от изброените по-долу може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използват заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често използвате варфарин или да Ви даде специални указания за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на варфарин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Сестра или друг обучен здравен специалист ще ви даде варфарин. Варфарин се прилага чрез игла, поставена в една от вените ви.

Вашият лекар ще ви даде само няколко дози варфарин и след това може да бъдете прехвърлени на перорално лекарство, което работи по същия начин. Ако имате някакви притеснения за това, говорете с Вашия лекар.

Внимателно следвайте инструкциите на Вашия лекар относно специална диета. Варфаринът работи най-добре, когато ядете със същото количество витамин К във вашата храна всеки ден. Кажете на Вашия лекар, преди да промените диетата си. Избягвайте големи промени в количеството на витамин К, който ядете. Някои храни, които имат високо съдържание на витамин К, са аспержи, броколи, брюкселско зеле, зеле, зелени листни зеленчуци (като зеленчуци, зеле от зеле, спанак и салатни зеленчуци), сливи, ревен и някои растителни масла Като соево масло и масло от канола).

Не пийте алкохол, докато приемате варфарин. Също така избягвайте да пиете сок от червени боровинки или ядете продукти от червени боровинки.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да провери дали лекарството работи правилно. Необходими са кръвни тестове, като INR, за да се провери дали има правилна доза и нежелани странични ефекти. Уверете се, че сте запазили всички срещи.

Употребата на варфарин, докато сте бременна, може да навреди на нероденото ви бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Не спирайте приема на някое от вашите лекарства или започнете каквото и да било ново лекарство или лекарства без рецепта, освен ако те не са били обсъдени с Вашия лекар. Съхранявайте списък на вашите лекарства със себе си по всяко време. Това включва лекарства с рецепта, лекарства без рецепта (извънборсови лекарства) и билкови или витаминни добавки.

Не приемайте други лекарства, които съдържат също варфарин. Прилагането на твърде много варфарин може да причини сериозни проблеми с кръвообращението.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате варфарин. Може да се наложи да спрете употребата на варфарин няколко дни, преди да започнете операция или медицински изследвания.

Правилното използване на варфарин

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако започнете да имате диария, треска или някакви признаци на инфекция.

Варфарин може да причини кожна некроза или гангрена. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате болка, промяна на цвета или промяна на температурата в която и да е част от тялото. Също така, веднага се обадете на Вашия лекар, ако имате болка в пръстите на краката и те изглеждат лилаво или тъмно на цвят. Това може да са признаци на сериозен медицински проблем.

Варфарин може да увеличи шансовете Ви за кървене. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако забележите необичайно кървене или синини, черни изпражнени изпражнения, кръв в урината или изпражненията или забележими червени петна по кожата. Избягвайте да си вземате носа. Ако трябва да издухате носа си, внимателно го раздухвайте.

Бъдете внимателни, когато използвате обикновена четка за зъби, зъбен конец или клечка за зъби. Вашият лекар, зъболекар или медицинска сестра може да препоръча други начини за почистване на зъбите и венците. Консултирайте се с Вашия лекар преди да извършите някаква стоматологична работа.

Внимавайте да не се отрежете, когато използвате остри предмети, като например бръснач или нокът или резачки за нокти на ноктите. Избягвайте контактни спортове или други ситуации, в които може да възникнат синини или наранявания.

Препоръчва се да носите идентификатор, който казва, че използвате варфарин. Ако имате някакви въпроси относно вида идентификация, който трябва да бъде пренесен, обърнете се към Вашия лекар.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Предпазни мерки при употреба на варфарин

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Категория на бременността Многократният риск зависи от употребата

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Варфарин нежелани реакции

варфарин

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Дълбока венозна тромбоза, първа поява на варфарин, Coumadin, Jantoven

Предотвратяване на тромбоемболизъм при предсърдно мъждене аспирин, варфарин, Xarelto, Eliquis, Coumadin, Pradaxa

Профилактика на дълбока венозна тромбоза след операция за заместване на коляното варфарин, Xarelto, Eliquis, Coumadin, Lovenox, еноксапарин

Белодробен емболизъм, Първи събитие варфарин, Coumadin, Jantoven