Вагинит – преглед на темата

Вагинитът е инфекция или възпаление на вагината. Тя може да причини сърбеж и изгаряне, промяна във вагиналното освобождаване, а понякога и болка по време на секс.

Вагинитът може да бъде причинен от бактерии, дрожди или други организми. Продуктите от вана, душове и спермициди също могат да раздразнят вагината и да причинят сърбеж и дискомфорт.

Трите най-често срещани типа вагинит и техните причини са

Друг вид вагинит е атрофичният вагинит. Това е дразнене на влагалището, причинено от изтъняване на тъканите и по-малко влага във вагиналните стени. Това често се случва при менопаузата в резултат на намаляването на хормоналния естроген. Хирургията за премахване на яйчниците може да има същия ефект.

Симптомите на вагинита могат да включват

Вашият лекар ще провери влагалището ви за зачервяване и подуване и ще вземе проба от вагинално отделяне. Пробата може да бъде тествана в лаборатория, за да се види какво причинява проблема.

Гъбична инфекция. Здравата влага обикновено съдържа малък брой клетки от дрожди, заедно с определен брой бактерии. Обикновено няма достатъчно клетки от дрожди да причинят проблеми. Но понякога нещо се случва с влагалището, което позволява на клетките на мая да се размножават бързо и да поемат, причинявайки симптоми. Приемането на антибиотици понякога причинява това. Забременеете, приемате противозачатъчни хапчета, които съдържат естроген или имате хормонална терапия, също могат да го причинят. Така че може да има някои здравословни проблеми, като диабет или ХИВ инфекция; Бактериална вагиноза. Това се случва, когато някои от бактериите, които обикновено се намират във влагалището, могат бързо да се размножават, причинявайки симптоми. Експертите не са сигурни какво причинява това. Но някои неща го правят по-вероятно да се случи. Те включват повече от един сексуален партньор, който има сексуален партньор от женски пол, има сексуално предавана инфекция, използва IUD за контрол на раждаемостта и душ; Трихомониаза. Това е полово предавана инфекция, причинена от паразит. Можете да го получите чрез секс с някой, който го има. Това обикновено се нарича трихи (кажи “трик”).

Промяна в нормалното вагинално отделяне, включително сиво, зелено или жълто отделяне; Вагинално зачервяване, подуване, сърбеж или болка; Вагинална миризма; Изгаряне при уриниране; Болка или кървене, когато правите секс.