Вагинални трески пролапс симптоми, причини и лечения

Тенденции за здравето на жените

Пролапсът на вагиналния свод се появява, когато горната част на влагалището загуби своята нормална форма и се удря или пада надолу във вагиналния канал или извън влагалището. Може да се появи самостоятелно или заедно с пролапса на пикочния мехур (цистоцеле), уретрата (уретроцеле), ректума (ректокела) или дебелото черво (ентероселе). Пролапсът на вагиналния трезор обикновено се причинява от слабост на тазовите и вагинални тъкани и мускули. Това се случва най-често при жени, които са махнати от матката (хистеректомия).

По време на операцията горната част на влагалището е прикрепена към долната част на коремната стена, долната част на гръбначния (гръбначния) гръбнак или към връзките на таза. Пролапсът на вагиналния треска обикновено се ремонтира през вагината или коремния разрез и може да включва използването на тъкан или изкуствен материал.

Общата анестезия обикновено се използва за ремонт на пролапса на вагиналния треска. Можете да останете в болницата от 1 до 2 дни. Вероятно ще можете да се върнете към нормалните си дейности за около 6 седмици. Избягвайте усилената активност през първите 6 седмици. А повишавайте нивото на активност постепенно.

Повечето жени могат да възобновят сексуалния си контакт след около 6 седмици.

Ремонтът на пролапса на вагиналния свод се прави, за да се справят със симптоми като увисване или увисване на върха на вагината във вагиналния канал, уринарна инконтиненция и болезнен полов акт.

Тазово натоварване; Болки в гърба; Маса, надупчена във вагиналния канал или извън влагалището, което може да затрудни изправянето и ходенето; Неволно отделяне на урина (инконтиненция); Вагинално кървене.

Пролапсът на вагиналния тремор често се проявява при пролапса на други тазови органи. Затова кажете на Вашия лекар за други симптоми, които може да имате. Ако Вашият лекар открие пролапс на други тазови органи или по време на рутинния типов тест, този проблем може да бъде ремонтиран и по време на операцията.

Кървене; Лека болка в хълбока за период от 1 до 2 месеца след операцията; Уринарна инконтиненция; Задържане на урина; Инфекция; Образуване на ненормално отваряне или свързване между органите или части от тялото (фистула).

Избягвайте пушенето; Останете на здравословно тегло за вашата височина; Избягвайте запек; Избягвайте дейности, които притискат долните тазови мускули, като например тежко повдигане или дълги периоди на стоене.

Вашият лекар може да направи преглед, докато имате песари във влагалището. Този изпит ще му помогне да види дали уринарната инконтиненция ще бъде проблем след операцията. Ако изпитът покаже, че уринарната инконтиненция ще бъде проблем, в същото време може да се направи друга операция за отстраняване на проблема.

Има много хирургични начини за фиксиране на пролапс на вагиналния треска. Видът на операцията, която имате, ще зависи от лекаря, който го изпълнява, където сте го направили и уникалната си здравна ситуация. Експертите не са съгласни коя операция дава на пациентите най-добри резултати. 1

Усложненията на хирургията за пролапса на вагиналния трески не са чести, но включват

Хирургическият ремонт може да облекчи някои, но не всички, от проблемите, причинени от пролапса на вагиналния трески. Ако преди операцията присъства болка в таза, болка в гърба или болка със сношение, болката може да продължи след операцията. Симптомите на задържане на урина могат да се възстановят или да се влошат след операцията.

Можете да контролирате много от дейностите, които са допринесли за пролапса на вагиналния ви треска или сте влошили. След операцията

Попълнете формуляра за информация за операцията (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да се подготвите за тази операция.

Lentz GM (2012). Анатомични дефекти на коремната стена и тазовия под. В GM Lentz et al., Eds., Comprehensive Gynecology, 6th ed., Pp. 453-474. Филаделфия: Мосби Елшевиър.

Сара Маршал, д-р Семеен лекар; Femi Olatunbosun, MB, FRCSC – Акушерство и гинекология

12 март 2014 г.