Вагинални песари и пролапс на тазовите органи

Тенденции при инконтиненция / OAB

Вагинален песар е свалящо се устройство, поставено във влагалището. Тя е предназначена за поддържане на области на пролапса на тазовите органи.

Вашият лекар ще напасне песарията ви, за да държи тазовите органи на място, без да причинява дискомфорт. Песарите идват с различни размери и трябва да се монтират внимателно. Вижте снимка за това как трябва да се побере песарят.

Песарите могат успешно да се използват за лечение на други гинекологични състояния, като матката, която е в погрешна позиция.

Вашият песар ще бъде поставен в кабинета на Вашия лекар. Може да се наложи да експериментирате с различни видове песари, за да намерите този, който е подходящ за вас. Вашият лекар ще ви научи как да премахвате, почиствате и повторно поставяте песарията по редовен график. Ако ви е трудно да премахнете и замените песарията си, можете да го направите редовно в кабинета на лекаря си.

Песарите се използват като нехирургичен подход към лечението на пролапса на тазовите органи.

Открити рани във вагиналната стена; Кървене; Износване на вагиналната стена. В тежки случаи може да се образува отвор (фистула) между вагината и ректума; Издуване на ректума срещу вагиналната стена (образуване на ректокела).

Песари се използват също и когато симптомите на пролапса на тазовите органи са леки или когато раждаемостта не е завършена. Те могат да се използват при жени, които имат други сериозни хронични здравни проблеми, като сърдечни или белодробни заболявания, които правят хирургическата процедура по-опасна.

Песарите понякога се използват, за да видят какъв е ефектът от хирургията върху пролапса на тазовите органи върху уринарните симптоми. Това се нарича “песарен тест”. Ако имате проблем с инконтиненция с поставяне на песар, отделна операция за поправяне на проблема с инконтиненцията може да се направи едновременно с операция на пролапса.

Песарите понякога се използват за лечение на пролапса на матката при млади жени по време на бременност. В този случай песарят държи матката в правилната позиция, преди тя да се разшири и да се улови във вагиналния канал.

Песарите не лекуват пролапса на тазовите органи, а помагат да се контролира и забавя прогресията на пролапса. Те добавят подкрепа към вагината и увеличават уплътняването на тъканите и мускулите на таза. Симптомите се подобряват при много жени, които използват песари. А за някои жени симптомите си отиват. 1

Възможни усложнения от носенето на песари включват

Усложненията могат да бъдат сведени до минимум чрез поставянето на песар, който се вписва правилно и който не оказва прекалено голям натиск върху стената на вагината. Вашият песар трябва да бъде проверяван често от Вашия лекар, докато и двамата не сте доволни от това.

При жени в постменопауза естрогенът (крем, пръстен или таблетки) понякога се използва с песари, за да помогне при дразнене, причинено от песари.

Следвайте инструкциите на Вашия лекар за почистване на Вашия песар. Редовното почистване намалява риска от усложнения. Графикът на почистване се определя от вида на пролапса на тазовата част и специфичната марка на песари.

Песарите често са ефективно средство за управление на пролапса на тазовите органи без операция. Те може да са най-добрият избор, ако сте млада жена, която не е завършила да има деца, ако ви е казано, че операцията би била рискователна за вас или ако не искате да имате операция по други причини.

За някои жени, песари може да не са добър избор след хистеректомия. Това е така, защото стените на вагината вече не се задържат на мястото си от матката и шийката на матката. Жените с тежък пролапс след хистеректомия може да имат затруднения при запазването на песарията.

В зависимост от Вашето ниво на комфорт и от типа на песари, може да сте в състояние да напуснете песарията по време на сексуален контакт. Но не можете да поставяте диафрагма (кръглото гумено устройство, използвано като бариерен метод за контрол на раждаемостта), докато носите песари. Ако не сте достигнали менопаузата, може да искате да обсъдите контрола върху раждаемостта с Вашия лекар.

Попълнете формуляра за специална информация за лечението (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лечение.

Gleason JL, et al. (2012 г.). Пролап на орган на таза. В JS Berek, ed., Berek and Novak’s Gynecology, 15th ed., Pp. 906-939. Филаделфия: Липинкот Уилямс и Уилкинс.

Liang CC, et al. (2004 г.). Песариен тест за предсказване на постоперативна уринарна инконтиненция при жени, подложени на хистеректомия за пролапс. Акушерство и гинекология, 104 (4): 795-800.

Вебер АМ, Рихтер Н. (2005). Пролап на орган на таза. Акушерство и гинекология, 106 (3): 615-634.

Сара Маршал, д-р Семеен лекар; Femi Olatunbosun, MB, FRCSC – Акушерство и гинекология

20 юни 2014 г.