Брадавици

Има много марки и форми на салицилова киселина на разположение. Не всички марки са изброени в тази листовка.

Салициловата киселина е кератолитичен (пилинг агент). Салициловата киселина причинява проливането на външния слой на кожата.

Салицилова киселина за локално приложение (за кожата) се използва за лечение на акне, пърхот, себорея или псориазис и за отстраняване на кората, мазолите и брадавиците.

Локално приложение на салицилова киселина може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Салициловата киселина може да причини рядка, но сериозна алергична реакция или тежко дразнене на кожата. Спрете да използвате това лекарство и спешна медицинска помощ, ако имате: копривна треска, сърбеж; Трудно дишане, усещане за светлина; Или подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Не трябва да използвате салицилова киселина, ако сте алергични към нея.

Не давайте това лекарство на дете или тийнейджър с треска, симптоми на грип или варицела. Салициловата киселина може да причини синдром на Reye, сериозно и понякога фатално състояние при деца.

Посъветвайте се с лекар или фармацевт, ако е безопасно за Вас да използвате това лекарство, ако имате други медицински състояния, особено

Чернодробно или бъбречно заболяване

диабет; или

Проблеми с кръвообращението.

Не е известно дали салицилова киселина на местно ниво ще навреди на нероденото бебе. Не използвайте това лекарство без съвет от лекар, ако сте бременна.

Не е известно дали натриевата сол на салицилова киселина преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Не използвайте това лекарство без съвет от лекар, ако кърмите бебе.

Това лекарство не трябва да се използва при деца под 2-годишна възраст.

Салициловата киселина е налична в много различни форми, като течност, гел, лосион, крем, мехлем, пяна, сапун, шампоан, кърпа и пластири. Използвайте лекарството точно както е указано на етикета или както е предписано от Вашия лекар. Да не се използва в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Салициловата киселина може да причини рядка, но сериозна алергична реакция или тежко дразнене на кожата. Преди да започнете да използвате това лекарство, можете да изберете да приложите “тестова доза”, за да видите дали имате реакция. Нанесете много малко количество лекарство на 1 или 2 малки области на акне всеки ден в продължение на три последователни дни. Ако няма реакция, започнете да използвате пълната предписана сума на 4-ия ден.

Не приемайте това лекарство през устата. Той се използва само на кожата ви.

Нежно почистете и изсушете засегнатата област. Когато лекувате брадавици или мазоли, можете внимателно да отстраните всякаква хлабава тъкан с мека четка, кърпа за измиване или пила за нокти. Потопете кожата в продължение на 5 минути, преди да приложите лекарството.

Може да се наложи да разклатите пяната или лосиона преди употреба. Следвайте всички указания на етикета на продукта.

Нарежете пластира за кожа, за да се побере в областта, която третирате. Следвайте всички указания на етикета си за лекарството за това колко дълго да носите кожния пластир.

Използвайте редовно салицилова киселина, за да получите най-голяма полза. Може да отнеме няколко дни преди симптомите Ви да се подобрят.

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят или ако се влошат, докато използвате салицилова киселина.

Не използвайте салицилова киселина за локално приложение за лечение на състояния на кожата, които не са били проверени от Вашия лекар.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Съхранявайте резервоара за пяна далеч от открит пламък или висока температура. Контейнерът може да експлодира, ако стане твърде горещ. Не пробивайте или изгорете празен аерозолен съд.

Използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Предозирането на салицилова киселина не се очаква да бъде опасно. Потърсете спешна медицинска помощ или се обадете на “Helpline” на 1-800-222-1222, ако някой случайно е погълнал лекарството.

Лекарството за отстраняване на брадавици може да е запалимо. Не използвайте близо до висока температура или отворен пламък, като например горяща свещ. Измийте лекарството от ръцете си, преди да се справите с уред за коса (например кърлинг или изправяне на желязо). Високата температура може да доведе до възпаление и изгаряне на кожата.

Не пушете, докато гелът напълно изсъхне върху кожата.

Избягвайте да приемате това лекарство в очите, носа, устата, ректума или вагината. Ако това се случи, изплакнете с вода. Не използвайте лекарството на слънчево изгаряне, горене с вятър, суха, напукана, раздразнена или счупена кожа.

Избягвайте да използвате други лекарства в зоните, които лекувате със салицилова киселина, освен ако лекарят не Ви каже.

Салициловата киселина може да причини рядка, но сериозна алергична реакция или тежко дразнене на кожата. Тези реакции могат да настъпят само няколко минути след прилагането на лекарството или в рамките на един ден или повече след това.

Спрете да използвате това лекарство и спешна медицинска помощ, ако имате признаци на алергична реакция: копривна треска, сърбеж; Трудно дишане, усещане за светлина; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Спрете да използвате салицилова киселина на местно ниво и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате

Силно главоболие, звънене в ушите, проблеми със слуха, мислещи проблеми

Тежка стомашна болка, повръщане или диария

Усещане за светлина, като че можеш да излезеш

недостиг на въздух; или

Тежко изгаряне, сухота или дразнене на кожата.

Честите нежелани реакции могат да включват

Незначително дразнене на кожата, обрив или пилинг; или

Промени в цвета на третираната кожа (обикновено избелване).

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Може да съобщите за нежелани реакции на FDA на 1-800-FDA-1088.

Не е вероятно другите лекарства, които приемате през устата или инжектирате, да окажат влияние върху локално прилаганата салицилова киселина. Но много лекарства могат да взаимодействат помежду си. Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти.

 Cerner Multum, Inc. Версия: 4.02. Дата на ревизия: 2016-02-26, 12:24:59 PM.